С танцовата мистерия Сънят на Пилат“ на 9 юли стартира

...
С танцовата мистерия Сънят на Пилат“ на 9 юли стартира
Коментари Харесай

С танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ стартира Летният оперен сезон във Велико Търново

С танцовата тайнственост „ Сънят на Пилат “ на 9 юли започва седмото издание на Летния оперен сезон „ Сцена на вековете “ във Велико Търново, оповестиха уредниците.  

Началото на спектакъла на Старозагорската опера по музиката на огромния български композитор на известна и кино музика Стефан Димитров е в 21:00 ч. на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец.

Въпреки че е въодушевена от романа на Михаил Булгаков „ Майстора и Маргарита “, истинската интерпретация на Стефан Димитров не се опира на текста, а вместо това ловко улавя сюрреалистичната атмосфера и кристализира главните детайли на описа. Заглавията на двете дейности – „ Lux Aeterna “ (Вечна светлина) и „ Misericordia Pro Nobis “ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „ Фауст “ на Гьоте и слагат творбата в подтекста на европейското музикално завещание. Музиката на Стефан Димитров брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на днешния съвременен свят и дава свежо, мелодично тълкувание на разноликите хрумвания за положително и зло, светлина и мрак, за корените на тези сили.

Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и скъпата помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) са помогнали на световноизвестния хореограф Василий Медведев да трансформира симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от позитивна сила, в поема за любовта.

На Царевец в ролята на Маргарита ще е превъзходната примабалерина Анелия Димитрова, Фредерико Пинто от Португалия ще бъде Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, испанката Клара Ферер ще танцува в ролята на Хела/Низа, Каито Такахаши от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще е Воланд. 

Още седем заглавия от международната класика са включени в програмата на фестивала, който ще продължи до септември. Организатор е Община Велико Търново с поддръжката на Регионален исторически музей - Велико Търново и Общинска туристическа организация „ Царевград Търнов “. Фестивалът е притежател на влиятелния лейбъл „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ 2022-2023.

Медийни сътрудници са Българска телеграфна организация, Българско национално радио, в. „ Борба “, в. „ Янтра Днес “ и Общинско радио Велико Търново.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР