С руски сили, които постигат бавен, но сериозен напредък в

...
С руски сили, които постигат бавен, но сериозен напредък в
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Колко дълго може да се задържи западният консенсус?

С съветски сили, които реализират муден, само че сериозен прогрес в източния район на Донбас и военни специалисти, говорещи за дълга война на безсилие, започнаха ли да се появяват пукнатини в поддръжката на Запада за Украйна?

Докато управлява борбите от искрящите бели зали на Кремъл, какво прави Владимир Путин за западни диспути за това по какъв начин най-добре да подкрепим Украйна и доколко Русия би трябвало да бъде осъдена, написа БиБиСи.

В единия ъгъл той вижда държавни управления във Англия, Полша и Балтийските страни, призоваващи за неговото недвусмислено проваляне.

" Трябва да се уверим, че Русия ще бъде прогонена от Украйна от украинците ", сподели предходната седмица външният министър Лиз Трус. " Не може да има компромис с украинска територия ".

Но в другия ъгъл Путин вижда водачи във Франция, Германия и Италия, които приканват за друг метод.

Говорейки при започване на май, президентът на Франция Еманюел Макрон прикани за преустановяване на огъня сред Русия и Украйна и прикани Запада да не се " поддава на изкушението на унижението, нито на духа на възмездие ".

На идващия ден италианският министър-председател Марио Драги, говорейки в Белия дом, сподели, че хората в Европа желаят " да помислят за опцията за преустановяване на огъня и започване още веднъж на някои надеждни договаряния ".

След като в събота, да проучат способи да се даде опция на Украйна да изнася зърно през Черно море, само че вицепремиерът на Латвия се развихри в обществените медии. " Изглежда, че има редица по този начин наречени западни водачи, които имат явната потребност от угодничество, в композиция с цялостно отделяне от политическата действителност ", написа Артис Пабрикс в Туитър.

Смесени сигнали

Разбира се, президентът на Съединени американски щати е този, който в действителност има значение за Кремъл.

Но Джо Байдън е давал разнообразни сигнали в друго време. Нарече Путин " боен нарушител " още през март и като че ли загатна за нуждата от промяна на режима в Москва, само че също по този начин не изиска тази седмица да изпрати на Украйна ракетни системи, " които могат да ударят Русия ".

Бившият министър председател и президент Дмитрий Медведев назова това изказване " рационално ". Но решението на Съединени американски щати, оповестено в сряда да изпратят по-модерна ракетна система в Украйна, бе разказано от Кремъл като " наливане масло в огъня ".

Тъй като президентът на Съединени американски щати е податлив да приказва отвън протокола, нормално се пада на неговия държавен секретар Антъни Блинкън да изложи премислената позиция на администрацията.

На неотдавнашна среща на външните министри на НАТО в Берлин Блинкън сподели, че Съединени американски щати и техните сътрудници са " фокусирани върху това да дадат на Украйна допустимо най-силна " ръка " на бойното поле и на всяка маса за договаряния, тъй че да може да отблъсне съветската експанзия и изцяло да пази своята самостоятелност и суверенитет ".

Силни думи, само че по какъв начин тъкмо определяте " допустимо мощна ръка "? И какво в действителност значи " цялостна " отбрана на независимостта и суверенитета на Украйна? Така че стартират ли пукнатини да унищожават облицовката на западния консенсус по отношение на Украйна?

" Трябва единствено да погледнете битката, с цел да получите петролното ембарго ", споделя Иън Бонд, шеф външна политика в Центъра за европейска промяна, визирайки мъчителните седмици на договаряния, които доведоха до частичното ембарго на Европейски Съюз върху съветския нефт тази седмица.

Всяка концепция, че Европейски Съюз ще се откаже бързо от съветския газ, към този момент е разсеяна. Балтийските страни и Полша биха желали това да се случи бързо, само че министър председателят на Естония Кая Калас призна тази седмица, че " всички последващи наказания ще бъдат по-трудни ".

Австрийският канцлер Карл Нехамер сподели, че газовото ембарго " няма да бъде проблем в идващия пакет от наказания ".

Необходими са повече оръжия

Западът даде обещание доста, твърди Киев, само че извърши по-малко.

Американските и немските обещания тази седмица за доставка на усъвършенствана реактивна артилерия, противовъздушна защита и радарни системи сигурно ще са съдействали ненапълно за посрещане на незабавните условия на тежко притиснатите украински командири.

Но обвиняванията за немско отсрочване по отношение на предходни задължения и настояването на Джо Байдън американските оръжия да се употребяват единствено за поразяване на съветски цели в Украйна карат някои да се чудят за какво Западът се стреми да сложи ограничавания на военните старания на Украйна, до момента в който Русия въобще не съблюдава ограничавания.

" Има някакво калибриране ", споделя Иън Бонд. " Като че ли споделяме " желаеме украинците да завоюват, само че да не завоюват прекалено много " ".

Широко публикувано е мнението, че Путин е почнал тази война, уверен, че на Запада не му се води борба. Че членовете на НАТО, тъкмо, ще заобикалят ново интернационално несъгласие.

Някои скорошни отчети от Москва демонстрират пълзяща убеденост, подбудена от постепенния триумф на бойното поле и вярата, по думите на един източник, представен от уеб страницата " Медуза ", че " рано или късно Европа ще се умори да оказва помощ ".

Кремъл може би се е зарадвал от тазседмичното предизвестие на английското държавно управление, че към шест милиона английски семейства могат да бъдат изправени пред спиране на тока, в случай че Русия спре доставките на газ тази зима.

Може ли публичният яд на Запад да подкопае поддръжката за Украйна?

Това е заплаха, която шефът на националното разузнаване на Съединени американски щати Аврил Хейнс изрече пред членовете на Конгреса предишния месец.

" Той (Путин) евентуално разчита решимостта на Съединени американски щати и Европейски Съюз да отслабне ", сподели тя пред членовете на комисията по въоръжените сили на Сената, " защото дефицитът на храна, инфлацията и цените на силата се утежняват ".

Въпреки всички паники по отношение на самонанесените рани и съмненията към доставката на оръжия, западният консенсус по отношение на Украйна остава удивително недокоснат.

Но съществуващите пукнатини към момента могат да се разширят.

" Ако някоя от врацдуващите страни стартира да реализира решителни облаги, тогава те стават по-голям проблем ", споделя Иън Бонд.

" Ако руснаците изцяло пробият украинските линии на изток и стартират да се насочват към река Днепър, въпросът какъв брой територия би трябвало да е подготвена да пожертва Украйна, с цел да реализира преустановяване на огъня, ще се повиши в дневния ред.

По същия метод, в случай че украинските сили стартират да прогонват руснаците, споделя Иън Бонд, " ще има гласове на Запад, които споделят " не се опитвайте да превземете елементи от Донбас, които руснаците управляват от 2014 година "

Това към момента не е спор, който наподобява извънредно настоящ, само че когато американският посланик Хенри, с цел да подписа мир с Русия, той срещна гневен отговор в Украйна и отвън нея.

Всичко това е знак за мъчителни диспути, които към момента предстоят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР