С романтичната опера „Летящият холандец“ на Рихард Вагнер под режисурата

...
С романтичната опера „Летящият холандец“ на Рихард Вагнер под режисурата
Коментари Харесай

Летящият холандец открива любимия фестивал на столичани Музи на водата

С сантименталната опера „ Летящият холандец “ на Рихард Вагнер под режисурата на маестро Пламен Карталов ще бъде открит третият летен фестивал " Музи на водата " край езерото Панчарево, научи Lupa.bg. Премиерната дата на спектакъла е 8 юли. В романтиката на летните вечери за жадувана духовна приятност, езерното огледало на Панчарево събира за следващ път музите на изкуството, с помощта на Софийска опера и балет.



И както споделят от трупата музите ще стъпят на водата с вълшебството на своя гений. На живо закопнелите за красиви и впечатляващи музикални спектакли фенове ще се удивляват на вълшебните багри и сиянието на езерото с музиката, песните и танца на същинските вдъхновения на водата.

Идеята за фестивала, който се трансформира в културна емблема на столицата, е на шефа на Софийска опера акад. Пламен Карталов. С целия си професионализъм, сила и креативен обсег именитият режисьор съумя да трансформира фестивала в Панчарево в обичан освен за столичани, само че и да притегли хиляди фенове от страната и чужбина да се любуват на оперни и балетни шедьоври и на хитови мюзикъли.



Маестро Карталов съумя да обезпечи непрекъсната сцена на специфичен 80-тонен понтон върху водата, както и амфитеатър под звездите, тъй че феновете оптимално да се потопят в магията, съчетаваща изкуството и природата. Зад всички тези старания, гений и труд стои и екипът на Софийска опера, който неведнъж потвърди, че е на международно равнище.

Тази година " Музи на водата " ще стартира на 8 юли и ще продължи до 4 септември, като е планувано на фееричната сцена да бъдат изиграни близо 40 спектакъла. Пламен Карталов остава правилен на традицията летният музикален фестивал да започва с оперно заглавие, което до момента не е поставяно в България.



Миналата година режисьорът сложи " Жената от езерото`` на Росини и точно с този впечатляващ театър бяха открити " Музи на водата ". Тази година маестрото е избрал сантименталната творба на Вагнер „ Летящият холандец “, като сигурно още веднъж ще изуми публиката с новаторски режисьорски метод.

Както Lupa.bg заяви, Курт Ридъл – гласът на най-големите оперни подиуми, измежду които Виенската държавна опера, Метрополитън опера, Миланската канара, Парижката опера, Ковънт гардън, идва в България по специфична покана на акад. Пламен Карталов, с цел да вземе присъединяване в новия план на Софийската опера – „ Летящият холандец “.



Големият бас ще организира от 10 май майсторски клас със солистите от състава на идната премиера, с която на 8 юли се открива летния фестивал " Музи водата " на езерото Панчарево. Това е продължение на положителната традиция на последователност, която съпътсваше редица от продукциите на театъра.



След седемте спектакъла " Летящият холандец ", които са планувани на сцената под звездите от 8 до 18 юли, още веднъж ще бъде показана операта " Жената от езерото ". В оперната стратегия за " Музи на водата " са включени и одобрени заглавия на Софийска опера като " Пепеляшка " от Джоакино Росини, " Кармен " от Жорж Бизе, " Мадам Бътерфлай " от Джакомо Пучини и " Евгений Онегин " от Пьотър Илич Чайковски.

Почитателите на балетното изкуство ще се насладят на четири заглавия - на премиерната режисура " Сън в лятна нощ " по музика на Феликс Менделсон Бартолди, чиято първа среща с публиката е планувана за 21 юли, както и на най-гледания балет в Софийска опера - " Лебедово езеро " от Чайковски, " Корсар " от Адолф Адам и " Зорба Гъркът " по музика на Микис Теодоракис.



Софийска опера ще зарадва феновете и с цели 9 спектакъла на хитовия си мюзикъл " Мamma Mia! ", който Пламен Карталов също сложи за пръв път в България. Вероятно на " Музи на водата " тази година изумителните актьори от обичания от родната аудитория театър ще изиграят и своето стотно зрелище.



От премиерата си преди 4 години българската " Мamma Mia! " направи феноменално турне из страната, като с изключение на в Софийската опера и на откритата сцена край Панчарево се игра и на емблематични места в България - като Античния спектакъл в Пловдив, Летния спектакъл във Варна, в Албена, на Белоградчишките скали, постоянно при претъпкани зали, като публиката викаше артистите по няколко пъти на бис.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР