С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза 133 години

...
С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза 133 години
Коментари Харесай

С ритуал по полагане на цветя Благоевград почете 133 години от Съединениетo

С обред по полагане на цветя Благоевград означи 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ритуалът се състоя пред паметника на Македоно-Одринското опълчение, който се намира на площад „ Мите Марков “ в регионалния център, оповестиха от общината.

Пред паметника, глава сведе първо заместник- кметът по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева. Почит отдадоха още и Даниела Савеклиева- народен представител от 44-то Народно заседание, заместник- регионалният шеф Иван Стоянов, ръководителят на ОбС- Радослав Тасков, общински съветници, представители на културни институти, представители на политически партии, общественици, жители.
 img_3919_1024x683  img_3909_512x768  img_3898_1024x683  img_3881_1024x683
По случай националния празник- Съединението на България, Биг Бенд Благоевград изсвириха Химна на България, както и други бележити български песни. Исторически обстоятелства от делото на дедите ни и битката за Съединението припомниха възпитаници от Природо- Математическа гимназия „ Сергей П. Корольов “.

На днешната дата – 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на разграничените по силата на Берлинския контракт Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския контракт от 1878 година Южна България, наречена по искане на британската дипломация Източна Румелия, е откъсната от обновената българска страна и включена още веднъж в рамките на Османската империя. Българското население от Областта не се помирява с несправедливите решения на Берлинския контракт и неотложно повежда битка срещу тях. На 6 септември 1885 година образуваните в близките на Пловдив села и градове чети да се насочат към регионалния център, където обкръжават конака и афишират Съединението на Източна Румелия и Княжество България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР