С ритуал по издигане на знамената и празнична програма Община

...
С ритуал по издигане на знамената и празнична програма Община
Коментари Харесай

Тържествен ритуал и празнична програма за Деня на независимостта в Мездра /снимки/

С обред по издигане на знамената и празнична стратегия Община Мездра означи 113-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България - 22 септември. Тържеството почетоха заместник-кметовете инж. Николинка Кътовска и Цеца Костова, секретарят на общината инж. Светлана Мицева, общинският консултант Христина Стоянова, представители на Общинския център за обществени услуги и действия и на Комплекс обществени услуги за деца и лица с увреждания, жители.
Честването на празника стартира с издигане на националния байрак и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз. Пременени в гвардейски униформи, на почетна стража пред пилоните застанаха младите кадети Мария Цекова, Денислав Димитров и Радостин Николовски - деветокласници в СУ „ Иван Вазов “, които отдадоха „ За почит “ под звуците на „ Мила Родино “.
„ На 22 септември 1908 година ние, българите, по невиждан метод обявихме пред света нашата самостоятелност, сподели в словото си инж. Николинка Кътовска, зам.-кмет „ Стратегическо обмисляне, устройство на територията и инфраструктурни планове “. Дата, от която стартира актуалната история на българската страна и която ни нарежда с достолепие измежду европейските народи.
Чрез оповестяването на независимостта, реализирана основно с умела дипломация и същински национализъм, българският народ сподели на света, че единствено 30 години след Освобождението си той към този момент е морално, културно и стопански подсилен. Това, в действителност, е датата, която въплъщава напъните и саможертвата на генерации българи.
Ето за какво през днешния ден не е задоволително просто да отдадем респект. А да създадем актуален и съзнателен прочит на нашата история. Защото същинските държавници знаят, че независимостта е единствено първата крачка от отстояването и реализацията на стратегическите цели на една страна.
Няма по-добър преподавател за един народ от историята - история, която би трябвало да помним. А най-важният урок, който би трябвало да научим през днешния ден, е, че съумяваме единствено когато сме единни. Когато имаме обща идея, храброст да я отстояваме, гледайки напред и с мисъл за бъдещето на децата си.
Затова дано да запазим в нас онази родолюбива искра, която всеки от нас носи в себе се. И в никакъв случай да не забравяме възторжения възклик на нашите предшественици: „ Да живее свободна и самостоятелна България! Да живее българският народ! “ Честит празник! “
Празнична стратегия по случай Деня на независимостта изнесоха мажоретният състав към Център за поддръжка за личностно развиване, който показа маршовете „ Знамето ни е трицветно “ и „ Боят настана “, и Вокална група „ Детски свят “, която извърши песните „ Една е моята Родина “ и „ Българийо, обичам те “.
Поради въведените противоепидемични ограничения у нас тази година не се организираха обичайните велопрояви по случай Европейския ден без коли - велопоход до село Долна Кремена и назад и съревнование за майсторско ръководство на велосипед за възпитаници от І до VІІ клас.
По-късно във връзка 100-годишнината от гибелта на Патриарха на българската литература в Средно учебно заведение „ Иван Вазов “ публично беше открит бюст-паметник на патрона на мездренската гимназия.


Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР