С рисуване Констанца Колева успя да извърви пътя от родния

...
Коментари Харесай

По пътя на Констанца: От Хасково до British Museum

С изобразяване Констанца Колева съумя да извърви пътя от родния си град Хасково до Британския музей. И не счита да спре дотук. Двадесет и седем годишната художничка намира професионалния си път по класическия метод - с опитване. Най-напред приключва живопис в Българска национална гимназия за изящни изкуства " Илия Петров ". След което отива да учи в Лондон, тъй като е " огромен град, цялостен е с просвета " и благоприятни условия да се срещне и конкурира с доста създатели.

" Исках да вляза в по-друга среда, в друга процедура, да имам по-отворено мислене. Искам да се съпоставям с Европа и света, а освен с България " - споделя Констанца. Защо в Лондон? В огромния град тя цени това, че " хората са равнопоставени без значение от вяра, народност, просвета, с ниско равнище на дискриминация и корупция ". За седемте години, откогато е тук, Констанца Колева е работила на 20 места. И приключва бакалавърска степен по мебели и дизайн на артикули в лондонския университет " Метрополитън ". Специалността се оказва доста практична, само че... не може да приложи уменията си на живописец. А желае. Затова идната стъпка в учението на Констанца Колева е по-прецизна - магистратура в лондонския университет " Голдсмитс ".

" Курсът включваше освен дизайн, само че също и кураторство, дизайн на детска среда, графичен дизайн, фешън дизайн, даже и живопис. За летния учебен срок по програмата " Еразъм " отидох да работя в Барселона в частната изложба " Максо " - като галерист, куратор и художник - продавах личните си платна. През 2019 опазих магистърската си степен и постъпих на работа в British Museum. И от този момент работя там ", обобщава в резюме Констанца. Може би от невзискателност пропуща да спомене, че състезанието за работа е доста сложен, а конкуренцията - голяма, тъй като десетки експерти се съревновават за едно място.
Хубаво, само че мъчно
Работата в Британския музей е влиятелна, само че по никакъв начин не е лесна. Всеки ден през него минават по 20 000 гости. През последната година обаче той е отворен единствено два месеца. Работата на Констанца Колева е да демонстрира изложения на гости, да събира информация за създателите, участващи в изложбите, и да провежда посетителски групи от целия свят. Тя разказва Британския музей като голям палат, в който работят над 1000 души, в това число и четирима българи.

Професиите на работещите тук са археолози, геолози, художници, историци. Констанца работи с сътрудници от всички отдели, с цел да взема информация, нужна за гости или за някого, който желае да написа публикация за музея. Но няма право да пипа предметите в музея.
Градове Стара Загора, Хасково Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България
В Британския музей идват и български гости. " Българите рядко задават въпроси, само че са положителни слушатели. На няколко пъти ми се е случвало нашенци да търсят предмети от България в Британския музей. За жал няма доста и множеството са в хранилищата " - споделя Констанца Колева. В музея има общо 8 милиона предмета, само че единствено 2 милиона от тях са изложени за гости. Около двадесетина са предметите от България и всички те са от XIX век. " Това са битови предмети - менчета за вода, лейки за поливане, носии от Западна България, икони. Тези предмети ги има в старите къщи и в мазето на бабите ни, тъй че не съм ходила да ги виждам особено в музея " - разяснява тя.
А накъде по-късно
Хасковската художничка не се отхвърля от желанието си да твори. Но това не й стига. Тя желае да учи и други на насладата на живописта. Затова новата й цел е да стане учител в приблизително учебно заведение и ще стартира още веднъж да учи - педагогика за дизайнер и художник. Така Констанца ще комбинира опита със знанията и ползите си. За нея работата на учителя е доста забележителна. Избрала е да учи и по едно и също време да работи в приблизително учебно заведение. И още по-точно - в две междинни учебни заведения по половин образователна година. " Накрая ще пазя тапия в университета " Голдсмитс ", Лондон - там, където станах магистър ", споделя младата художничка.

Интересите и упоритостите й са ориентирани към преподаване на изкуства, арт терапия, занаяти и кураторска работа. Нейната фантазия е да отвори пространство, което е учебно заведение за изкуства и изложба, и тя има вяра, че може да управлява свои лични планове, откакто натрупа опит.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР