С ретровлак по пътя на историята. По случай 110-тата годишнина

...
С ретровлак по пътя на историята. По случай 110-тата годишнина
Коментари Харесай

110 години Независима България: Корона експрес“ по пътя на историята

С ретровлак по пътя на историята. По случай 110-тата годишнина от оповестяването на Независимостта на България, през днешния ден от гара „ Горна Оряховица “ потегли композицията с парен локомотив „ Корона експрес “. Първата му спирка неслучайно беше гара „ Трапезица “ във Велико Търново.

Велико Търново
 © Българска телеграфна агенция
Гара „ Горна Оряховица “. Първи коловоз. Композицията е подредена. Парният локомотив изпуска облак пушек и закачливо приканва пасажерите.
Алберт Иванов, локомотивен ватман от локомитивно хранилище „ Горна Оряховица “: Всички - мало и огромно се радват, не са виждали подобен локомотив.
Произведен е през 48-ма година във Виена. Возел пасажери до идването на дизеловите локомотиви. След пенсия го възстановявали 2 години. Сега е атракцион.

Маргарита от Плевен - татко ѝ бил локомотивен ватман. Дошла в този момент поради спомените.
Маргарита Тонкова: Това пътешестване е среща с други хора. И съм довела дори и внуците си. Маршрутът е доста добре определен - това са едни селища, свързани с историята на България.  Ретро влакът с парен локомотив Ретро влакът с парен локомотив "Корона експрес " дойде на гара Трапезица
От гара Горна Оряховица потегли ретровлакът с парен локомотив Корона експрес. Той пътува по случай 110-годишнина от оповестяването на Независимостта на Бъ...

А историята оживя. Потегляме.

Вътре пътува Фердинанд, Малинов и министрите. Държат в ръцете си Манифеста на Независимостта. Още малко остава. В Търново ще го четат.
 © Българска телеграфна агенция
Десетки чакаха идването на корона експрес на историческата гара „ Трапезица “, с цел да чуят още веднъж думите, с които България е провъзгласена за самостоятелна страна.

България е самостоятелна - към този момент 110 години - последваща гара - Трявна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР