С решението на ВАС на практика България окончателно отказа да

...
С решението на ВАС на практика България окончателно отказа да
Коментари Харесай

България отказа убежище на младия руснак, противопоставил се на Путин и режима

С решението на Върховен административен съд на процедура България дефинитивно отхвърли да почете молбата на младия руснак за даване на политическо леговище, осведомят от " Медиапул ". 

Стоцкий изиска България да му обезпечи филантропичен и бежански статут поради присъединяване му в митинги против властта в Русия и отводът му да бъде пратен на фронта в Украйна. Българският съд не е уверен, че младият руснак е застрашен от репресии в родината си. 

Съмненията на Върховния административен съд дали Кремъл ще употребява репресии против инакомислещите е забавна. Не е дна и две интернационалните организации са изнасяли данни за ареста на протестиращи против отприщената от Москва война против Украйна. Протестите бяха потушени от полицията, а един от най-големите опозиционери на Владимир Путин - Алексей Навални, бе токсичен, а по-късно задържан по изфабрикувани съгласно него обвинявания. В момента Навални е в пандиза. 

 

В страната работи закон, който заплашва с 15 години затвор всеки, който назова войната в Украйна – " война ".

 

Стоцкий апелира акта на организацията, публикуван през юли м.г., само че губи на две инстанции – пред Административния съд в София и след това и пред висшия съд. Прокуратурата също се афишира против настояването на руснака.

 

Двете инстанции одобряват, че няма предпоставки чужденецът да получи статут, защото не е било потвърдено, че той е преследван поради своята раса, вяра, народност, принадлежност към избрана обществена група или заради политическо мнение и/или разбиране в страната си по генезис. Съдът е решил като недоказани изказванията му, че е взел участие в няколко митинга срещу властта, „ само че не във всички “, за присъединяване като наблюдаващ на изборите за съветската Дума, към щаба на московските опозиционни политици А. Брюханова и П. Карманов, по времето, когато изборите били фалшифицирани; опасения, че може да бъде въдворен в пандиза за политическата си активност и моралните си правила.

 

Самият Стоцкий е посочил в съда повиквателната си заповед, само че е обяснил, че съветските управляващи са оповестили завършек на мобилизацията.

 

“Правилно първоинстанционният съд е приел, че обстоятелствата за авторитаризъм на президента на Руската федерация и за митингите против войната в Украйна са комфортен мотив за излагане изказвания за “преследване, учредено на друго политическо мнение (см. член 8, алинея 1 ЗУБ), респ. за симпатизиране или за съпричастност (членство) към опозиционни групи. Такива изказвания обаче подлежат на доказване, което в тази ситуация не е сторено “, написа Върховен административен съд.

 

Спрямо чужденеца няма повдигнато обвиняване и той не е бил задържан или осъждан. Казва, че е напуснал страната си легално, със аероплан и с едногодишна виза, по лично предпочитание. Става ясно, че формалната власт няма негативно отношение към него.

 

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР