С Решение №200-МИ/ 03.01.2024 г. Общинска избирателна комисия (ОИК) -

...
С Решение №200-МИ/ 03.01.2024 г. Общинска избирателна комисия (ОИК) -
Коментари Харесай

ОИК - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кметовете на Лютиброд и на Крета

С Решение №200-МИ/ 03.01.2024 година Общинска изборна комисия (ОИК) - Мездра приключи предварително пълномощията на кмета на Кметство Лютиброд Николай Христов, който умря на 25 декември 2023 година на 68-годишна възраст.
 
С друго свое решение - 201-МИ/ 03.01.2024 година, ОИК - Мездра приключи предварително пълномощията и на Васил Дацев - кмет на  Кметство Крета. Основанието за това: в едномесечен период от полагането на клетва като кмет на Кметство Крета той не е извършил отговорностите си по член 41, алинея 3 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА), т. е. не е подхванал нужните дейности за преустановяване на активността си като търговец и шеф на комерсиалните сдружения " Варшавски договор Комплекс " ЕООД и " Металпро " ЕООД - София и в същия период не е уведомил документално ръководителя на Общинския съвет и ОИК - Мездра за подхванати дейности в тази посока.
 
 Село Лютиброд Село Лютиброд Източник: Община Мездра
Решението предстои на оборване по реда на член 459 от Изборния кодекс (ИК), по отношение на член 42, алинея 5 от ЗМСМА, пред Административен съд - Враца в 7-дневен период от оповестяването му.
 
ОИК - Мездра е уведомила за тези свои решения Централната изборна комисия (ЦИК), като е изпратила копия от решенията, дружно с документите, установяващи основанията за предварителното преустановяване на пълномощията на кметовете на Лютиброд и на Крета.
 
Съгласно условията на член 463, алинея 4 от ИК, в 7-дневен период от приемане на решенията на ОИК - Мездра ЦИК ще предложи на Президента на Република България да насрочи частични избори за кмет на Кметство Лютиброд и на Кметство Крета.
 
В 14-дневен период от предлагането на ЦИК Президентът на Република България е задължен да насрочи частични избори за кметове на двете обитаеми места не по-късно от 40 дни преди изборния ден (чл. 463, алинея 5 от ИК).
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР