С решение от 9 май 2019 г., Софийския градски съд

...
С решение от 9 май 2019 г., Софийския градски съд
Коментари Харесай

Фрогоко: Фандъкова незаконно е уволнила директорката Мариана Иванова

С решение от 9 май 2019 година, Софийския градски съд в тричленен състав с докладчик съдията Любомир Луканов удостовери решението на Софийския областен съд, с което се анулира като нелегално уволнението от декември 2017 година на Мариана Иванова – шеф на Детска градина № 164 „ Зорница “ – кв.Горна баня, София, осъществено от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.
През февруари тази година, състав на Районният съд в София с ръководител съдията Филип Савов анулира уволнението и възвърне Иванова като шеф на детската градина в китния столичен квартал. Съдът се бе стимулирал, че уволнението е нелегално заради това, че преди да бъде осъден даден чиновник, следва да бъде поискано от него сведение дали не страда от болест, която му дава предварителна протекция по закон, снемането на която става единствено от Инспекцията по труда.

В случая Мариана Иванова е страдала от исхемична болест на сърцето, а дисциплинарно-наказващия орган е показал немарливост, като не е изискал авансово информация от нея дали не попада под закрилата на закона, а непосредствено я е уволнил.

Втората правосъдна инстанция напълно е подкрепила претекстовете на първоинстанционния съд и учебниково ги е допълнила, чрез изложби от безпротиворечивата в годините процедура на Върховния касационен съд, по отношение на такива уволнения.

Според Софийски градски съд, Мариана Иванова не е укрила, че страда от такава болест, защото тя е нямала законово обвързване да дава предварителна информация за нея на Кмета на Столична община. Само в случай че такава информация и е била поискана и тя не е дала, едвам тогава било налице отпадане на закрилата, заради затаяване на този факт.

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.

Припомняме, че Мариана Иванова беше уволнена през декември 2017 година по обвинявания за надпланов банкет на хронично заболели деца. Тези обвинявания обаче не се потвърдиха в правосъдното произвеждане, а тезата на Столична община за такива нарушавания беше направена безусловно на пух и прахуляк от компютърната експертиза на вещото лице.

В същото време се оказа, че в други детски градини в София шефове са приемали доста деца над плануваното в наредбата, само че Кметът Фандъкова даже не им е наложила дисциплинарно наказване.

С такова остана единствено Иванова, която е напът да се завърне на бял кон на остарялото си работно място.

Адвокат на директорката е пловдивчанинът и експерт по трудово и административно право Кристиан Гьошев, който особено за FROG съобщи: „ Очаквана победа. Никога не съм се съмнявал в крайния излаз на делото, даже същото да се бе гледало всъщност. Един заслужен, трудолюбив добър човек в лицето на Мариана Иванова беше изхвърлен на улицата от политическата клика, просто тъй като нямаше тил. “.

На въпрос дали чака от детската градина да апелират, Гьошев съобщи: „ При всички положения те ще апелират това решение за Иванова по-късно да се върне на работа, защото и те са наясно с крайния резултат. Заместник-кметът Чобанов ще даде знак и жалбата ще бъде подадена. Макар Столична община да не е страна по делото, последното напълно е под контрола и надзора на локалната администрация. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР