С решение от 18 януари министърът на регионалното развитие Гроздан

...
С решение от 18 януари министърът на регионалното развитие Гроздан
Коментари Харесай

ВиК холдингът е с ново ръководство и променена структура

С решение от 18 януари министърът на районното развиване Гроздан Караджов е трансформирал напълно структурата на държавния ВиК Холдинг и е назначил нови шефове. Очаква се това да бъде подадено за регистриране в Търговски указател до дни.

За " Капитал " от районното министерството дадоха отговор, че смяната е за обезпечаване на по-голяма действеност при вземането на решенията за развиването на ВиК бранша. И считат, че това е механизъм да се ускорят вложенията и кредитирането на водните оператори и надлежно да се понижат административните разноски.

ВиК холдингът съществува от януари 2020 година, когато страната му даде 1 милиард лв.. Част от тези средства към този момент са дадени като заеми на ВиК сдружения в страната или изхарчени за прехрана на самия холдинг. Последните рокади в структурата бяха по време на служебното държавно управление и на процедура в този момент се махат назначените от Виолета Комитова хора.
Промените
Решението на Караджов е за прекосяване от двустепенна към едностепенна конструкция на ръководство, като ще се ръководи единствено от Съвет на шефовете. Той ще се състои от минимум 5-ма членове, с контракти за ръководство за най-вече 5 години.
Реклама
Начело на сдружението ще има Изпълнителен шеф, вместо досегашния Председател на управителния съвет. Той ще бъде определен от новия Съвет на шефовете.
Освободените
Съгласно новата конструкция се освобождават всички членове на Надзорния съвет на сдружението, които обаче не се освобождават от отговорност. Това са Надежда Николова, Николай Ганев (който беше и заместител председател), Георги Георгиев, Пламен Владимиров и Атанас Паскалев.
Новият Съвет на шефовете
В новия Съвет на шефовете, постовете си резервират, Ася Стоянова, Ивайло Ванков и Кънчо Кънчев. И единствено двама са напълно новите членове - Борислав Попов и Цветелина Василев.

Първият е правист от УНСС и икономист от Великотърновския университет " Св. Кирил и Методий ". Оглавявал е дирекциите по публични поръчки в няколко министерства, последно е бил основен секретар на ДНСК.
Реклама
Справка в Търговски указател демонстрира, че Попов е член на управителния съвет на Сдружение " Национална асоциация правна самодейност за отворено ръководство ", а през 2011 г е бил член на съвета на шефовете на Балнеологичен център " Камена ". През 2016 година е бил заместител основен шеф на основна дирекция " отбранителна аквизиция " в Министерство на защитата и в това време е бил притежател на " Хюб България " ЕООД. Съпругата му Елена Попова е някогашен арбитър в Специализирания углавен съд. а в края на предходната година стана една от утвърдени за делегирани европейски прокурори.

Цветелина Василева пък е шеф и съучастник в " МДИ-2018 ". Тя е правист, също с богат опит в региона на публичните поръчки. Завършила е право в Юридическия факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ". От 2003-а до 2016 година е работила в Комисия за защита на конкуренцията, където е заемала длъжността шеф на дирекция " Обществени поръчки и концесии ".
Ситуацията в холдинга
От Министерство на регионалното развитие считат неотложно да възложат на холдинга подпомагането на капиталовата стратегия на всяко едно от дъщерните ВиК сдружения. Приоритетно би трябвало да се разработят капиталови планове, които да доведат до смяна в положението на ВиК инфраструктурата. " През последните 30 години тя не е била приоритет и по нея се е работило " на парче ", показаха от ведомството.

Новото ръководство ще би трябвало да упражни и по-строг надзор във връзка с разходването на отпуснатия от страната 1 милиарда Сумата ще се влага в възобновяване на ВиК мрежата, в създаване на пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води. Приоритетно ще се финансират планове, свързани с възстановяване на енергийната успеваемост на водните оператори и понижаване на загубите по ВиК мрежата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Ритейл 2 Енергетика 3 Инвестиции 1 Ритейл 2 Свят 3 Енергетика 1 Ритейл 2 Отбрана 3 Енергетика Реклама
Преди няколко дни министър Караджов заяви по време на парламентарния надзор, че ВиК Холдинга е на загуба от 944 хиляди лева До момента сдружението е изразходвало съвсем 107.5 млн. лева, а от отпуснатите над 71 млн. заеми, 64 млн. са отишли за погасяване на остарели отговорности.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Политика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР