С решение на посланиците в БрюкселАко са получили втора доза

С решение на посланиците в БрюкселАко са получили втора доза ...

Ваксинираните европейци се движат свободно в ЕС

С решение на посланиците в Брюксел
Ако са получили втора доза най-малко 14 дни назад

Системата трябва да бъде готова до 1 юли

Страните от ЕС се споразумяха в петък за облекчаване на ограниченията за пътуване през лятото, което ще позволи на напълно ваксинираните туристи да избягват тестове или карантини и ще разширят списъка на регионите на ЕС, от които е безопасно да пътуват, предаде Ройтерс.

Посланиците на 27-те държави-членки одобриха модифицирано предложение на Европейската комисия, че хората, които са били напълно ваксинирани най-малко 14 дни назад, трябва да могат да пътуват свободно от една в друга страна от ЕС.

Ограниченията за други пътници трябва да се основават на степента, в която страната, от която идват, държи разпространението на COVID-19 под контрол.

Ревизираните насоки идват, след като ЕС въведе сертификати за COVID-19, които ще показват дали дадено лице е ваксинирано, има ли имунитет, защото преди това е било заразено, или е имало скорошен отрицателен тест. Системата трябва да бъде готова до 1 юли, въпреки че някои държави ще пуснат сертификати по-рано. До момента малко над една четвърт от пълнолетните граждани на ЕС са напълно ваксинирани, посочва агенцията.

С ускоряването на темповете на ваксинациите Брюксел ще разхлаби “цветното кодиране”, за да представи относителната безопасност на различните региони на ЕС.

“Зелените” региони сега трябва да имат по-малко от 25 случая на 100 000 души за 14 дни, с под 4% от положителните тестове. Това ще се повиши до 50 или 75, ако степента на положителност е по-малка от 1%. Държавите-членки на ЕС също ще могат да натиснат “аварийна спирачка”, за да забранят на всички пътуващи от регион, показващи скок в по-инфекциозни варианти на болестта.

Източник: trud.bg