С решение на МС от ноември 2022 г. се стартира

...
С решение на МС от ноември 2022 г. се стартира
Коментари Харесай

Нови кариери събудиха протести в села около Пловдив

С решение на Министерски съвет от ноември 2022 година се започва процедурата за сключване на контракт за добивна активност със " Запрянови-03 " Другата компания - " Агро ерг " към момента изчаква утвърждението на пловдивската районна екоинспекция И двете компании - " Запрянови-03 " и " Агро ерг " имат към този момент по една добивна концесия в региона
Появата на две нови кариери наоколо до няколко обитаеми места в Пловдивска област подвигнаха жителите на митинг - локалните са безапелационни, че това ще ще утежни качеството на въздуха и питейната вода, която употребяват.

Става въпрос за евентуалното създаване на кариера за рандеман на мрамор до с. Горнослав (Асеновградско) и кариера за рандеман на варовици до с. Тюркмен (в община Брезово).

За първата служебното държавно управление на Румен Радев даде зелена светлина за договаряния и подписване на контракт за 35-годишна концесия против 20 хил.лв. годишно. Избраният концесионер е " Запрянови-03 " - строителна компания, известна в района с осъществяването на редица публични поръчки ().
Реклама
За другата кариера - единствено на 500 метра от с. Тюркмен (в околност " Орманите " ) също е задействана процедура по учредяването ѝ, като е импортирано капиталово желание в РИОСВ-Пловдив и следва да се реши дали е необходим Оценка на въздействието върху околната среда или не.

Това се случва по-малко от месец откакто Там обаче се намеси Басейнова дирекция, като започва процедура за основаване на санитарно-охранителни зони към два каптирани естествени извора в региона, с което на процедура не разрешава активността по извличане на материали.

Подобно на проблема в Белащица и двете евентуални кариери се намират в непосредствена непосредственост до обитаемоте места, което е съществена причина за недоволството на локалните поданици. Зоните не попадат в рамките на предпазени територии по смисъла на закона и възбрана за добивна активност няма. Добив на мрамор в " Натура 2000 " По данни от РИОСВ-Пловдив от 2015 година насам " Запрянови-03 " неведнъж обявява желанието си за концесия в района - има подадени поредно три капиталови планове (през 2015 година, 2017 година и 2022 г.) за добивна активност в няколко разнообразни землища в община Асеновград.

През 2015 година e подадено капиталово предложение за създаване на кариери за рандеман на мрамори и баластра в южната част от концесионна повърхност " Делчевото-2 " - в землището на село Горнослав.
Реклама
Находището на мрамор в Асеновградско обгръща част от североизточния скат на рида Добростан и се намира в предпазена зона " Родопи Средни " от Натура 2000. Въпреки това при направена инспекция за допустимост е установено, че капиталовото предложение е възможно даже по отношение на специфичния режима на зоната.

Въпреки че Басейнова дирекция още тогава регистрира, че наоколо има питеен водоизточник и добивната активност ще му навреди, Регионална инспекция за опазване на околната среда взема решение, че няма потребност от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда. Решението на районната работа е попаднало и в съда, като през 2018 година Върховен административен съд се произнася дефинитивно - отхвърля жалбите и удостоверява решението, че няма нужда от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда.

През 2017 година " Запрянови-03 " подават и ново капиталово желание - за сектор, прилежащ на първия ( " Делчевото-1 " ). Тогава обаче е издадено решение да се извърши Оценка на въздействието върху околната среда, в резултат на което компанията се отхвърля, не внася изискуемата документи в период - 12 месеца и и " шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив като способен орган е прекратил започнатата процедура ", изясняват от ведомството.

През 2022 година строителната компания инициира нова процедура за създаване на кариера в землището на друго асеновградско село - с. Добростан, която по данни от Регионална инспекция за опазване на околната среда е в начален стадий. От Регионална инспекция за опазване на околната среда разясниха, че занапред се чака мнение на Басейнова дирекция по отношение на водите, а чак след това ще се преценя нуждата от Оценка на въздействието върху околната среда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР