С Решение на Министерския съвет беше приет доклад за изпълнението

...
С Решение на Министерския съвет беше приет доклад за изпълнението
Коментари Харесай

Правителството прие доклад за изпълнението на Плана за действие за 2022 година с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС

С Решение на Министерския съвет беше признат отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2022 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз, към 31 декември 2022 година.

От общо 213 ограничения в Плана за 2022 година са изпълнени 139 ограничения.

Неизпълнените ограничения са 74. Процентът неизпълнени в период ограничения е 34,7%. В края на 2021 година процентът неизпълнени ограничения беше 36,3 %. Неизпълнените ограничения се трансферират в Плана за 2023 година със период за осъществяване до 31 януари 2023 година

Министерският съвет изпрати в 48-то Народно заседание 16 законопроекта, които са включени в Плана и не са изпълнени в заложените периоди, за предпочитано разглеждане.

От неизпълнените ограничения 41 са свързани със стартирали процедури за нарушаване по член 258 от Договора за действието на Европейския съюз. С осъществяването на тези ограничения България ще в профил позволените нарушавания на правото на Европейския съюз, установени от Европейската комисия в границите на 36 процедури за определяне на несъблюдение на отговорности, произлизащи от правото на Европейски Съюз.

В Приложение № 2 към отчета са посочени 15 невъведени наставления на Европейския съюз в региона на вътрешния пазар със период за въвеждане до края на месец ноември 2022 година, които ще бъдат включени в идното така наречен Табло на вътрешния пазар (Single Market Scoreboard). Националният недостиг в Таблото ще бъде 1,8 % (18 наставления от 1018), защото три наставления бяха нотифицирани след крайната дата, до която службите на Европейска комисия взимаха поради направени известия (11 декември 2022 г.).

С цел превъзмогване на недостига при въвеждане на директивите в региона на вътрешния пазар следва да се подхващат незабавни дейности за завършването на процеса на създаването на нужните планове на нормативни актове, както и за решаването на координационните проблеми сред способените ведомства, в това число и на политическо равнище.

През 2023 година ще продължи реализирането на засилен настоящ мониторинг в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз на ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейски Съюз в Плана за деяние за 2023 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР