С Решение на Министерския съвет беше приет доклад за изпълнението

...
С Решение на Министерския съвет беше приет доклад за изпълнението
Коментари Харесай

МС прие доклад за изпълнението на Плана за действие за 2022 г. с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС

С Решение на Министерския съвет беше признат отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2022 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз, към 30 юни 2022 година.

От общо 152 ограничения към 30 юни 2022 година са изпълнени 88 ограничения. Неизпълнените ограничения са 64, което съставлява 42,1% несъблюдение. В края на март неизпълнението беше 53,1%.

От неизпълнените ограничения 46 са законопроекти. Само 9 от тези законопроекти са признати от Министерския съвет и са в Народното събрание на друг стадий от разглеждането им. За останалите законопроекти е належащо да се положат старания за ускорение на създаването им.

Към 30 юни 2022 година, общо 43 ограничения от Плана за 2022 година са свързани с 36 стартирали процедури по член 258 от Договора за действието на Европейския съюз за несъблюдение на отговорностите, произлизащи от правото на Европейски Съюз. От тези 43 ограничения, 33 са неизпълнени към 30 юни, а по 10 към момента не е настъпил срокът за осъществяване.

В Приложение № 2 към отчета са посочени 31 наставления на Европейския съюз в региона на Вътрешния пазар (Single Market Scoreboard) със период за въвеждане до края на месец ноември 2022 година, като на 13 от тях срокът за въвеждане е бил до 31 май 2022 година

Предвид сериозния недостиг при въвеждане на директивите в региона на Вътрешния пазар, който е по-висок от избраната в Акта за единния пазар цел от 0,5 %, следва да се положат спомагателни старания за вземането на нужните политически решения при осъществяване на уговорките на страната и да продължи засилен настоящ мониторинг в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз на заложените междинни периоди за осъществяване на ограниченията в Плана за деяние за 2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР