С решение на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура

...
С решение на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура
Коментари Харесай

БСУ е одобрен за европейски университет на пристанищните градове

С решение на Европейската изпълнителна организация за обучение и просвета от 28 юни 2024 година, Бургаският свободен университет /БСУ/ в алианс с още 12 висши учебни заведения е утвърден за Европейски университет на островните , пристанищните и крайбрежни територии /ЮНИКоуст/ – European University of Islands, Ports and Coastal Territories /EUNICoast/.

Алиансът на БСУ е воден от Университета на Льо Авър в Нормандия /Франция/ и ще бъде финансиран по стратегия «Европейски университети – развиване на задълбочено институционално транснационално сътрудничество», в границите на последната сходна процедура на „ Еразъм+ ” на Европейски Съюз.

В този алианс БСУ съставлява басейна на Черно море, в Балтийско море представители са Висшето учебно заведение за териториално ръководство на Оланд /Финландия/, Висшето учебно заведение на Щраузунд /Германия/ и Западнопомеранският софтуерен университет в Шчечин /Полша/, от Адриатическо море – Университетът на Дубровник /Хърватска/ и Евро-средиземноморският университет в Пиран /Словения/, в Йонийско море – Университетът на Патра /Гърция/, в Средиземно море са Университетът на Сасари /Италия/ и Университетът на Балеарските острови /Испания/, в Карибския басейн – Университетът на Френските Антили (Френска отвъдморска територия), а в Северно море – водещият УАН от Франция, а в Атлантическия океан – Университетът на Азорските острови /Португалия/ и асоциираният Университет на Фарьорските острови (автономна област в Дания).

Участието на БСУ в този план е резултат от взаимната близо двегодишна работа на сътрудниците, получила особена динамичност след срещата на ректорите на първичните седем висши учебни заведения основатели през месец семтември 2023 година в Льо Авър, Франция, на която ректорът на БСУ проф. Милен Балтов предложи работното заглавие на сегашния Европейски университет. През този интервал се организираха над 15 съвещания на Управителното тяло, 2 хакатона за синя стопанска система, една смесена интензивна стратегия и продан на преподаватели и чиновници. Фокусът на дейностите в новия алианс, откакто към този момент е утвърден за Европейски университет ще бъде върху проблемите на морските райони и стимулиране на създаването на новаторски решения, ориентирани към стабилно развиване и справяне с екологични, стопански и обществени провокации.

Съвместната работа по плана е обвързвана със:

Създаване на нови образователни проекти и стратегии по специалности за потребностите на морските райони.
Стимулиране на нововъведения по морска тема.
Научни изявления и планове фокусирани върху проблемите на крайбрежните райони.

Преименуват бургаския университет „ Проф. доктор Асен Златаров “?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР