С решение на Дисциплинарната комисия на ФИФА от 23.02.2021 бяха

...
С решение на Дисциплинарната комисия на ФИФА от 23.02.2021 бяха
Коментари Харесай

ФИФА с важно решение за Дунав Русе

С решение на Дисциплинарната комисия на ФИФА от 23.02.2021 бяха прекъснати всички дисциплинарни производства към клуба по формирано дело от страна на елитния турски Йени Малатияспор по отношение на дължима подготвителна отплата според член 7, алинея 20 от Правилника за статута и прехвърлянията на футболистите на ФИФА. С това решение се анулира и възбраната за картотекиране на футболисти за три поредни трансферни прозореца, осведомиха от Дунав в формалния си уебсайт. Клубът към този момент картотекира в БФС новите си попълнения, откакто процедурата по картотекиране бе задвижена паралелно с тази по привършване на делото във ФИФА.

Във връзка със случая и уговорката на управлението на клуба за бистрота, предоставяме цялостна информация за случая.

Какво съставляват подготвителните обезщетения?

В детско-юношеския футбол футболистите могат да минават свободно сред клубовете без финансови искания. Съществува обаче механизъм за подготвителна отплата един път когато даден футболист подпише първи и втори професионален контракт. При сключване на първи професионален контракт, клубът дължи отплата на всички школи, в които състезателят е упражнявал от 12 до 23-годишна възраст.

При сключване на втори професионален контракт, клубът дължи отплата единствено на предходния клуб, който е подписал първи професионален контракт. Именно подобен е казусът с футболиста Беркан Дурду, който е картотекиран в състава на Дунав през сезон 2019/2020, когато отборът се е състезавал в Първа лига. Футболистът към тогавашна дата е бил на 21 години, а първият си професионален контракт е бил подписал с Малатияспор. Тренировъчните обезщетения се присъждат по специфичен ред, избран от ФИФА, в който сумите са закрепени и варират съгласно стандарта на образование в дадена страна и равнището на съответния клуб. Различните асоциации в света са разграничени на 4 категории, като в първа категория се присъждат най-големи обезщетения, а във второкласен най-големи. Така да вземем за пример, оптималната категория, която се признава на българските клубове според от тяхното равнище е трета категория, а на Турция втора. Като първокласен клуб от турската Суперлига Йени Малатияспор се причислява във второкласен по системата на ФИФА за подготвителни обезщетения и те според от други особености на съответните случаи могат да доближат до 60 000 евро. За футболиста Беркан Дурду, интернационалната федерация е присъдила сумата от 22 602.74 евро в добавка към 5% рента на годишна база, започваща от 11 октомври 2019 – датата, на която футболистът е бил картотекиран. Към момента на погашение на сумата насъбраната рента е в размер на 1 528.82 евро.

На кого са преведени присъдените суми?

Съгласно решението на ФИФА, подготвителната отплата се присъжда на клуба (в случая Малатияспор). Сумата е преведена с банков превод на 19.02.2021. Всякакви други информации, че връзките по това дело и сумите по него са дължими на мениджъри или самия футболист не са правилни.

Какъв е източникът на средствата, с които са платени тези суми?

Средствата са от получените по стратегия Солидарност на УЕФА средства от присъединяване на ПФК Лудогорец в европейските клубни шампионати. Дължимите на Дунав средства са според статута на тима като член на Първа професионална лига през сезон 2019/2020.

Каква е хронологията на случая?

На 24 юни 2020 комисията на ФИФА по диспутите (Dispute Resolution Chamber / DRC) присъжда на Малатияспор гореспоменатата сума. На 6 август 2020 решението е сведено до знанието на страните – Малатияспор в ролята на жалбоподател, Дунав в ролята на ответник. На 12.08.2020 жалбоподателят прави опит да осведоми ответника за банковата си сметка, от който миг стартират да текат и 45 дни за заплащане. Този опит обаче не е сполучлив, тъй като по същото време тече процедурата по промяната на управлението на клуба с всички съпътстващи административни проблеми. Веднъж изгубил професионалния си лиценз, Дунав към този момент няма достъп до интернационалната система по прехвърлянията (TMS). Русенският клуб, към този момент с ново управление, от своя страна има единствен ход да отсрочи доколкото е допустимо неизбежното налагане на глобата за да не се заплаши картотекирането на футболистите, на които клубът разчита през лятото и да започва обикновено сезона. В последна сметка представителите на Малатияспор уведомяват Дунав на правилните контактни данни на 16.09.2020, а управлението на клуба твърди, че точно това следва да е датата, от която тече 45-дневният период за заплащане. Наказанието за отнемане от право за картотекиране на футболисти за 3 поредни трансферни интервала е наложено едвам на 2 ноември 2020.

Какво щеше да се случи в случай че не бяха постъпили средствата от УЕФА?

Наказанието на клуба продължава да важи без значение дали към него трети лица са изпълнили своите задължения или не. Знаейки за неизбежността на наказването, управлението на клуба работи още от началото с настройката, че тези средства следва да се платят в вероятност не по-късно от 6 месеца към тогавашна дата. Бяха направени и опити да се реализира съглашение с Малатияспор за разсрочване на дълга, само че турската страна отхвърля това. Успоредно с това, в полза на Дунав е да заплати допустимо най-скоро поради течащата рента. Принос от членовете на УС дружно с насъбраните запаси до този миг щяха да бъдат употребявани при погасяването на дълга. При този сюжет обаче имаше риск за естественото опериране на клуба, защото същият щеше да остане на практика без оперативни финанси за интервал от към 20 дни и евентуално щеше да се стигне до ликвидна рецесия в първата половина на месец март.

Какво щеше да се случи в случай че Дунав беше решил да изтърпи наказването си без да заплаща?

Наказанието за три трансферни прозореца щеше да изтече със зимния трансферен прозорец на сезон 2021/2022. Това значи, че най-рано Дунав щеше да може да картотекира футболисти от лятото на 2022. Това с изключение на пагубно за спортно-техническото развиване на клуба, нямаше да бъде и краят на сагата. При неудоволетворяване на настояванията от страна на взискателя, същият можеше да отнесе казуса в допълнение към ФИФА, като с изключение на дължимата сума с лихвите, могат да се присъдят добави санкции, санкции за лишаване на точки и други.

Има ли други сходни случаи?

С приключването на този случай, Дунав към този момент няма задължения от спортно-технически темперамент (към треньори и футболисти), които да не са разсрочени или решени. След този случай управлението на Дунав направи разбор на всички картотекирани играчи до 23 години в клуба в последните сезони и не са открити други сходни обстановки, които евентуално заплашват клуба да бъде в уязвима позиция.

Как този случай ще промени тактиката на русенския клуб в близко бъдеще?

Случаят „ Беркан Дурду “ затвърждава мнението на УС на Дунав, че цялата система на футбола в България е неправилна и служи като спомагателен мотив на управлението да продължи със своята тактика да развива предпочитано Академията и българските играчи. Ние имаме вяра, че такива прехвърляния освен не носят спортна стойност за българския футбол, а са искрено нездравословни за развиването на спорта у нас. Загубата на финанси в тези направления следва да се преглежда като загуба освен за нашия клуб, а за българския футбол като цяло, тъй като се пилеят запаси в посока други страни, които другояче можеха да се употребяват за основаването на идващия Емил Костадинов, Христо Стоичков, Йордан Лечков, Петър Хубчев и доста други. Ето за какво на база на насъбрания опит и в унисон в нашата религия, че би трябвало да създадем доста повече за младите футболисти в страната, ще предприемем следните бъдещи ходове:

– Ще продължим да следваме започнатото с развиването на нашите млади футболисти, без значение от всевъзможни краткосрочни или средносрочни неудобства и провокации, което това може да съставлява.

– На Общото заседание на клуба на 7 май ще предложим на членовете на ФК Дунав в Устава да залегне в границите на юридически допустима дефиниция, че русенският клуб ше се стреми да не разчита на задгранични футболисти, с изключение на в доста характерни случаи на такива, които са минали през школата на клуба, са с ясна история, или такива живеещи отдавна на територията на страната.

– Ще продължим да лобираме да се вземат ограничения на национално равнище да се сведат до най-малко прехвърлянията на играчи от трети страни (т.е. такива отвън Европейския съюз) или там където е юридически уязвимо, да се размени от етичен кодекс или спомагателни контракти сред самите клубове, които да понижат до най-малко чужденците в българския шампионат.
function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР