С ремонт на стойност 1,6 млн. лв. започна новият, 116-и

...
С ремонт на стойност 1,6 млн. лв. започна новият, 116-и
Коментари Харесай

С ремонт за 1,6 млн. лв. започна новият сезон на Народния театър


С ремонт на стойност 1,6 млн. лева стартира новият, 116-и сезон на Народния спектакъл „ Иван Вазов ”, заяви шефът му Мариус Донкин на конференция, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Донкин означи, че сумата за ремонтните действия е предоставена от държавното управление след нота до Министерски съвет, Министерството на финансите и Министерството на културата. С отделената сума е реализирано доста – актуализирани са огромната и камерната сцена, като са сменени настилките, столовете за феновете, реставрирани са златните покрития и ВИП ложите на огромната сцена, усъвършенствани са електрозахранването, хидравличните системи, инсталациите в складовете за декорите и други. Донкин акцентира обаче, че има нужда от ободряване на външния тип на зданието.

Директорът на националния спектакъл заяви, че почналият на 10 септември сезон идва с освежен репертоар и таман това ще бъде една от главните цели на управлението – от ден на ден нови и разнородни спектакли на високо равнище. Само до Нова година на сцените ще се изиграят 6 министър председатели, измежду които „ Чудаци ” по Максим Горки, „ Цветът на дълбоките води “, с който Бойка Велкова дебютира като режисьор, „ Танцът Делхи “ от Иван Вирипаев и други.

Мариус Донкин означи още, че театралната година стартира с нови артисти, измежду които е Радина Кърджилова. Самият той пък ще се върне още веднъж на сцената в постановките „ Крадецът на праскови ” и „ Господин Ибрахим ”.

На конференцията стана ясно също, че предстоят редица интернационалните изяви, подписване на съглашение за съдействие с китайската Национална асоциация на изкуствата, прояви, свързани с българското председателство на Европейски Съюз, както и диалози за основаването на така наречен балканска асоциация на националните театри. На 18 септември ще бъде открита галерия във връзка откриването на постройката на културната институция. Съвсем скоро ще проработи и нов уебсайт на театъра, който, съгласно Донкин, е един от най-хубавите.

„ Новият уебсайт на театъра е един от най-хубавите освен в страната, само че и в Европа, като предлага доста повече информация и благоприятни условия на жителите. Сред новостите е, че при онлайн покупка на билет, избирайки място в залата, потребителят ще може да ревизира под какъв ъгъл ще вижда сцената и ще избира най-удобното за себе си място. Така няма да съществува чувството, че клиентът е излъган, купувайки си билет ”, сподели той.

След журналистически въпрос за оставката на основния режисьор Александър Морфов, шефът отхвърли сред двамата да е имало спор и съобщи: „ Не съм приемал оставка. Александър Морфов се отдръпна, защото многочислените му задължения зад граница затрудняват цялостното отдаване на работата му тук. Той постоянно е добре пристигнал в спектакъл „ Иван Вазов ” и ще работим дружно и в бъдеще ”.

Мариус Донкин благодари за свършената от Морфов работа през годините. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР