С редица мероприятия в страната се отбелязват 200 години от

...
С редица мероприятия в страната се отбелязват 200 години от
Коментари Харесай

Мечтател безумен, образ невъзможен, на тъмна епоха син бодър, тревожен

С редица мероприятия в страната се означават 200 години от рождението на революционера, публициста и писателя Георги Раковски . Пред паметника на Раковски в столичната Борисова градина се поклониха вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Днес в навечерието на нашите лични тук политически пристрастености би трябвало да пазим завета на Раковски и да се запитаме дали имаме държавност , страна на правила, в която се зачитат човешки права, в която законите са идентични за всички. С такива думи се обърна вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си, отдадено на " един огромен българин, на една невероятна персона . "
 Каракачанов: Най-важната задача в този момент е да се приготви бюджетът за армията
Каракачанов: Най-важната задача в този момент е да се приготви бюджетът за армията

Който не храни своята, храни непозната войска, подсети той

" Представете си през днешния ден в 21 век по какъв начин можем да нарисуваме портрета и да опишем един човек журналист, стопанин на словото на българския език, посланик, еластичен, интелигентен, владеещ няколко езика - остарели и нови , човек с невероятна сила, който провидя бъдещето на страната, тогава, когато към момента я нямаше. Човек, който на доктрина построи българската държавност преди свободата на България. Човек, който през днешния ден отпреди два века ни споделя нещо: " Хей, българи през днешния ден свободна страна имате, само че пазете държавността ".

По думите на Йотова може би там някъде, преди към два века, са го считали за чудноват, ексцентрик и даже малко безреден, само че Раковски е човек, дръзнал да прави българска войска тогава, когато към момента е нямало страна .

" Човек, който беше превзет от сантименталния полъх на целия свят, който познаваше добре. Човек, който за първи път измежду българската тогавашната интелигенция провидя, че няма по какъв начин да вземат решение ориста на дребна България и на този народ, в случай че не го вплетеш в цялата световна тематика за Източния въпрос ", сподели Йотова.

По думите й Раковски посочил на целия свят, че българите не са просто един етнос, народ със своя история и народ със свое бъдеще. Отправна точка в живота на Раковски е образованието - децата да знаят четмото и писмото , тъй като няма по какъв начин да познаваш народа и по какъв начин да градиш бъдещето, в случай че не знаеш кой си, в случай че не знаеш писмото, четмото и в случай че не си задоволително мощен, с цел да бъдеш противник на всички, които те заобикалят, заключи вицепрезидентът.

" Човек, който провидя с една новост отпреди два века, че няма по какъв начин да вървим сами, че би трябвало всички балкански нации дружно да водят война за българската независимост . Какво е това - участ или житейска неправда? Големите имена и герои на българската национално освободителна гражданска война имат къс живот - Ботев, Левски и Раковски, само че тази къса биография написа историята на цяла България, историята на нацията и на народа ни . Днес такива ни хора ни липсват, такива хора, които прекараха всичката своя активност и целия своя живот през българското, през българското минало, българския жанр, българския обичай и българското бъдеще ", сподели още вицепрезидентът.

Йотова се надява през днешния ден още веднъж да имаме нашите модерни герои, които не мислят за себе си . Казваше Раковски: " Аз мога да имам всичко, само че преди мен стои България. Поклон пред паметта му! ", приключи Илияна Йотова.

От своя страна заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов съобщи, че когато приказваме за празник и история, постоянно би трябвало да помним, че историята се прави от хората, а огромната история се прави от огромните персони .

Чобанов изреди качествата на " безсмъртния Раковски " и го дефинира като журналист, полиглот, издател, уредник, идеолог, бунтовник, лидер, подстрекател, преподавател, стихотворец, публицист, посланик, въстаник и лидер на легии . " Това са все черти от една безпределно богата палитра на гения и всестранната му активност. И няма никакво подозрение, че след Паисий Хилендарски, издигнал високо пламъка на българския дух, точно Георги Раковски се яви определящата и насочващата фигура на българското национално възвисяване , апотеоз на българското Възраждане и въплътил в личността си безкрайния гений на оня наш към този момент митичен, самосъздал се и самоизвисил се възрожденски хайлайф , съумял да навакса за няколко десетилетия големите празноти, отделящи българите от останалите европейски народ и осъществил битките за черква, учебни заведения и държавност за българската независимост ", сподели още Чобанов.

По думите му Раковски с право е считан за основател на българската етнография и един от първите ни огромни историци , работил при извънредно сложни условия, само че съумял да утвърди трайния интерес на идващите генерации към проучването на българската история.

" По църковния въпрос отхвърля всевъзможни взаимни отстъпки и упорства за самостоятелна българска черква . Бори се безкомпромисно за българското обучение, без непознато въздействие, предизвиква Васил Априлов за разкъсване с чуждопоклоничеството и основаването на първото българско класно учебно заведение - именитата Априловска гимназия. Несъмнено най-важният принос на Раковски е начертаването и поемането по пътя за реализиране на българската независимост . Със лични сили и средства, със методичност и обединен координационен център, със своя кратковременен закон за националните горски чети, Раковски поставя основите на това, което скоро след него Левски ще доразвие във всенародно придвижване ", описа Чобанов.
 Каракачанов желае сериал за Раковски, убеден, че ще събере повече фенове от сапунки Обновена
Каракачанов желае сериал за Раковски, убеден, че ще събере повече фенове от сапунки

Раковски не е бил въодушевен бунтовник, а добър анализатор

В умозаключение той заключи, че концепциите и делата на Раковски са възприети от Панайот Хитов, Филип Тотю, Христо Ботев, Васил Левски . " Нима може да има по-голямо самопризнание за един преподавател, че ученикът му се е издигнал до върха на националната благодарност и се е трансформирал в Апостола на свободата. Учител и следовник Раковски и Левски, техните знайни и незнайни другари са бащите на българската независимост, на днешната ни държавност, на нашето човешко достолепие. Поклон пред гениалният идеолог на българската независимост Георги Раковски ", приключи Чобанов.

От 13 април в Галерия навън в градината на Народен спектакъл " Иван Вазов " е експонирана изложбата " Любовта към отечеството превъзхожда всичките международни добрини ", отдадена на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски (1821-1867).

Тя е проведена от Държавна организация " Архиви " в партньорство с Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий " и с финансовата поддръжка на Столична община.

Показаните документи са подбрани от Централния държавен списък, държавните архиви в страната и Българския исторически списък на Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ". В тях се показват животът и делото на Георги Раковски като бунтовник, стихотворец, журналист, енциклопедист, лингвист и идеолог на българското национално-освободително придвижване.

Посетителите на експозицията ще имат опция да се срещнат с негови ръкописи, биографични бележки, публицистично завещание, преписка, фотоси , гравюри и други архивни документи. Заглавието на изложбата е откъс на самия Георги Раковски от неговото " Житие " и е самобитен ключ за схващане на неговото богато идейно и креативно завещание. Акценти са любопитни случки от бележника на Раковски като челник, проектите му за избавление на Българите, редки фотографии и други.

Експозицията може да бъде забелязана до 25 април 2021 година

В две изложения посредством документи Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий " представ я моменти от живота и активността на Георги Стойков Раковски. Националната библиотека отбелязва 200 години от рождението му с разкриване на експозициите " Мъдрост с смелост в едно " и " Галерия на достолепието ".

Сутринта бе открит в едноименната военна академия .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР