С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се

...
С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се
Коментари Харесай

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съдружници. Въпреки че зависимостта от обичайното трио Англия, Германия и Япония има своите преимущества, налага се да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

Затова фокусът се измества към VIPS: Виетнам, Индия, Филипините и Саудитска Арабия. Ето за какво тези страни са от основно значение.

През 2001 година Джим О’Нийл, анализатор в Goldman Sachs, вкарва термина БРИК, включващ Бразилия, Русия, Индия и Китай. О’Нийл предвижда, че тези нововъзникващи стопански системи ще изпреварят растежа на Групата на седемте. Това докара до основаването на БРИКС през 2006 година, а през 2011 година към групата се причисли Южна Африка, което я затвърди.

През 2023 година групата на БРИКС гордо разгласи, че е надминала Г-7 във връзка с растежа. Освен икономическите достижения, страните от БРИКС основават неспокойствие, обсъждайки опцията за основаване на валута, подкрепена със злато, която да оспори господството на щатския $. Едновременно с това Русия е въвлечена в сухопътен спор в Европа, до момента в който Китай следи от близко Тайван. В този комплициран геополитически пейзаж Съединени американски щати не могат да работят сами; те се нуждаят от постоянни съдружници, а някои страни са от първостепенно значение.

Именно тук VIPS влиза в уравнението: Виетнам, Индия, Филипините и Саудитска Арабия. Макар че не всички са твърди американски съдружници, всеки от тях играе значима роля в стратегическите ползи на Америка и евентуално може да предложи контраст на БРИКС.

По създание Америка разчита на Виетнам, с цел да предотврати китайската надмощие в Югоизточна Азия. Преминаваме към буквата “I ”, която съставлява Индия, член на БРИКС. Стратегическото състояние на Индия е от решаващо значение, защото тя има страхотна икономическа мощност и удобни демографски индикатори.

Тя има доста въздействие през 21-ви век. Изборът, който Индия прави на геополитическата сцена, ще окаже доста въздействие върху ползите на Съединени американски щати. За Америка е неотложно да убеди Индия, член на БРИКС, да се причисли към ВИП, защото индийската народна власт има основно значение за инспекцията на китайското въздействие.

Нашето “ ” се отнася за Филипините – страна, стратегически ситуирана сред Южнокитайско и Филипинско море. Това позициониране й придава многопосочно стратегическо значение за всеки съдружник. Историческите връзки сред Съединени американски щати и Филипините се двоумят сред другарски, напрегнати и безразлични. Въпреки че Филипините са съдружник, управлението на някогашния президент Родриго Дутерте е образец за несигурността в районните лоялности. Дутерте организираше “независима ” външна политика, оставяйки подозрения по отношение на желанията си сред Пекин и Вашингтон. Ориентирането в този терен няма да бъде елементарно начинание за Съединени американски щати.

И най-после, Саудитска Арабия, със своите обилни запаси и самостоятелна позиция, също е основен състезател. Съединени американски щати се намират в миг, в който би трябвало интензивно да ухажват тези страни. Въпреки че американската стопанска система и военна мощност са добре готови за провокациите на 21-ви век, Вашингтон не може да си разреши да тръгне по този път самичък. Наложително е да се ангажира с ВИП страни с цялото си сърце.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР