С публикуването на своя мирен план Доналд Тръмп промени кардинално

...
С публикуването на своя мирен план Доналд Тръмп промени кардинално
Коментари Харесай

Медии: Доналд Тръмп промени кардинално параметрите на израелско-палестинския конфликт

С публикуването на своя кротичък проект Доналд Тръмп промени съществено параметрите на израелско-палестинския спор, гласи заглавие на френския в. "Фигаро ".

След две десетилетия несполучливи договаряния, целящи доближаване на израелските и палестинските позиции, президентът на Съединени американски щати отхвърли интернационалния консенсус. Първоначално палестинските водачи желаеха да повярват в Доналд Тръмп. Когато назначи известни последователи на израелското споразумяване на основни постове в администрацията си, обкръжението на палестиския водач Махмуд Абас отхвърли да прави прибързани изводи. Дори откакто Тръмп разгласи преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, в Рамала се чуваха гласове, призоваващи да се гледа в вероятност и да се има вяра, че президентът ще се върне към предходните параметри. Изглежда Тръмп обаче е решил, че няма изгода от неефикасен интернационален консенсус и е решил, че е време за ново разпределяне на картите, отбелязва френското издание.

Иран: Доналд Тръмп предложи призрачен сън за мира

Сред арабските страни единствено Обедините арабски емирства (ОАЕ) разгласи поддръжката си за новия кротичък проект - множеството от тях нито го утвърждават, нито порицават, а резервират сепнато безмълвие, отбелязва "Фигаро " в друга публикация. "Възможно ли е да се откажат те от запасите си, оповестени през последните месеци? ", пита изданието

"Мирният проект " на Тръмп следва в невиждана степен израелските претенции. "Американската визия планува палестинците да създадат обилни отстъпки, в това число да се откажат от Ерусалим ", акцентира различен френски вестник - "Монд ".

"Въпреки оповестената от Тръмп огромна стъпка към мира, асиметрията е забележима. Израел получава незабавни изгоди от оповестения проект. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи незабавно желанието си да анексира палестинските територии, върху които Вашингтон признава израелския суверенитет ", отбелязва френското издание, като показва, че палестинците ще получат някакви изгоди от оповестения проект, едвам откакто изпълнят дълъг лист от предварителни условия, в това число разоръжаването на милициите на Хамас в Газа. Планът към този момент беше отритнат от палестинската страна, която не присъстваше на оповестяването му, отбелязва "Монд ".

Тръмп показа мирния си проект за Близкия изток

"Тръмп и Нетаняху се показват за спасители. Те се пробват да придадат на проекта си историческо значение. Целите на проекта обаче са явни, и не включват нищо неизмеримо. Мирният проект има за цел да помогне на двама политици, изправени пред мощни насрещни ветрове, да запазят постовете си ", написа през днешния ден в публицистична публикация немският вестник "Франкфуртер рундшау ".

"Избраният за оповестяването му миг няма доста общо със обстановката сред Средиземно и Мъртво море. Вместо това датата за оповестяването му е определена поради потребностите на Тръмп и Нетаняху ", акцентира "Франкфуртер рундшау ", като отбелязва, че израелският министър председател се притеснява и за свободата си, откакто му бяха повдигнати обвинявания в машинация и корупция. "Тръмп, който е доста известен в Израел, още веднъж прави услуга на своя другар Биби (прякор на израелския премиер) ", гласи заключението на публицистичната публикация.

Единствената непосредствена последица от мирния проект на Тръмп - което може да остане и единственият резултат от него - е, че президентът на Съединени американски щати даде на Израел "зелена светлина " да разшири територията си, като на процедура анексира обширни, от дълго време мечтани линии земя на Западния бряг на река Йордан, обобщава американският вестник "Ню Йорк таймс ". На хартия, проектът най-сетне дава на палестинците страна, както и отчасти заледяване на заселническата активност в продължение на четири години. Израелският министър председател Нетаняху обаче няма да чака. Той съобщи, че в неделя ще разгласи суверенитет над стратегически значимата котловина на река Йордан и над всички еврейски селища на Западния бряг, акцентира американското издание. С това той ще сложи под надзор до 30 на 100 от Западния бряг и ще реализира цел, мечтана от израелските водачи от Шестдневната война през 1967 година, а точно основаването на непрекъсната източна граница, приета от Съединени американски щати, която да минава по долината на река Йордан. Това ще подсигурява, че Израел в никакъв случай няма да напусне места като Хеброн, Силом и Бейт Ел, които евреите считат за своя територия още от времето на Стария завет.

Доналд Тръмп: Мирът в Близкия изток е вероятен

Дадената от Съединени американски щати зелена светлина тормози тези, които предизвестяват, че всяка анексия може да докара до възобновяване на насилието, акцентира "Ню Йорк таймс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР