С публичния отказ да се разследват SMS-ите между Васил Божков

...
С публичния отказ да се разследват SMS-ите между Васил Божков
Коментари Харесай

Христо Иванов: Иван Гешев приключи морално мандата си

С обществения отвод да се проверяват SMS-ите сред Васил Божков и Vladi Goranov основният прокурор Иван Гешев завърши морално мандата си. Това беше морално харакири за цялата прокуратура.
Това съобщи пред bTV някогашният правосъден министър и съпредседател на " Демократична България " Христо Иванов.

Иванов е разследван сега поради четири подписа, сложени под заповеди, които по думите му са вътрешно ведомствени и в тях няма нищо значително, значимо или нанасящо щета. Заради медийни изявления на " ПИК ", в които се твърди, че има разминаване сред подписите обаче преди 5 години прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров взема решение да стартира следствие.

" Аз не се укривам - мои са тези подписи. Готов съм да спомагам на сътрудника, който извършва безумната политическа поръчка. Но 5 години се хаби обществен запас, с цел да се съпоставят четири подписа. Не аз, прокуратурата на никое място не твърди, че е настъпила щета, че има публични поръчки, разноски. В същото време излизат кореспонденции сред министър и Васил Божков. Казаното в тях компактно съответствува с дейностите на Комисията по хазарта. Указанията на " девойката " са изпълнени. Въпросът не е да го ревизирам аз, да го ревизират публицисти. Прокуратурата се появи в лицето на Гешев и съобщи обществено, че няма да се занимава с това. Горанов се крие от отговорност, макар че има щета от 700 милиона лв.. Прокуратурата пази Горанов. Това е най-краткият мандат на Главен прокурор. Той завърши морално с този отвод ", съобщи Христов.

По думите му има ясна връзка и лице, което би трябвало на първо място да понесе своята политическа, а по-късно и наказателна отговорност. Ситуацията съгласно Христов би трябвало да се проверява, а дали изказванията са правилни - това е в ръцете на прокуратурата.

По думите на Христов сходен отвод да се проверява политическо задкулисие е направил вероятен банкрутът на банката КТБ.

Бившият правосъден министър съобщи, че Данаил Кирилов има мотив да си тръгне от поста.

" Той би трябвало да си подаде оставката не тъй като Европейска комисия е написала или не е написала нещо, а тъй като Кирилов ликвидира процеса на правосъдната промяна в България с анулацията на разпоредба за рационализация на юридическото обучение у нас ", отсече Христов.

По думите му висшето обучение на бъдещите магистрати е застинало в края на 90-те години и е пропуснало всички следващи процеси, в това число и влизането на България в Европейския съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР