С провал поради липса на кворум приключи извънредната сесия на

...
С провал поради липса на кворум приключи извънредната сесия на
Коментари Харесай

В услуга на Гергов - общинари провалиха заседанието срещу скритата приватизация на Панаира

С неуспех заради липса на кворум завърши изключителната сесия на общинския съвет в Пловдив през днешния ден. Тя трябваше да съставлява нов опит да се спре Георги Гергов да получи цялостен надзор на Пловдивския панаир, откакто ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи дадоха опция за проверждането на така наречен скрита приватизация на палатата в края на предходната година.

Само 19 от 51 общински съветници се явиха - нужни са 26, с цел да се организира съвещание. Първоначалното предложение на общинарите, които не поддържат предприемача, беше за съвещание на 5 декември. ГЕРБ обаче го оповестиха за 3-ти - през днешния ден, като още тогава от " Демократична България " предизвестиха, че е допустимо да не се събере кворум. А кои съветници не се появиха за началото на съвещанието през днешния ден? Тези на... ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

На въпрос за какво ги няма на сесия, кметът Здравко Димитров (ГЕРБ) сподели:

" Попитайте тях, имате им телефоните " - оповестява кореспондентът на БНР.

За следващ път пред постройката вна градския парламент се събраха  протестиращи жители.  " Въздържал се е равно на Гергов продал се! " - гласеше един от надписите на техен афиш. 

Правен парадокс

На последното съвещание за 2022 година на 20 декември бе признат юридически парадокс. На него се очакваше общинарите да одобряват блокиращо решение, идентично на това от 24 ноември. Случи се друго - Николай Радев (БСП) предложи изменението на точка втора, подкрепено от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, БЗНС и основното - отметналата се от обществените си задължения за отбрана на Панаира от Гергов група на ГЕРБ.

Така общинският съвет не даде единодушие за апорта на акции, само че пък упълномощи представителя на общината да го поддържа на общото заседание на акционерите. И за похлупак бе предоставено в точка трета на кмета Здравко Георгиев да го нападна в съда.

Сагата с Пловдивския панаир и опита на Гергов да го придобие, се точи с години. Гергов към този момент държи 50,3% от капитала на " Пълдин туринвест ". Община Варна има 28,9 на 100, като още през 2017 година варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на страната. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче общинският съвет взе решение в края на предходната година да трансферира своите акции в " Пълдин туринвест ". Т.е. " Пълдин "  би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2%.

Както Клуб Z писа, на 24 ноември бе свикано незабавно заседание на акционерите от Гергов, като също толкоз незабавно преди този момент Община Пловдив упълномощи представителя си Ясен Михайлов да изрази противоречие за апорта, упражнявайки по този начин правото си на блокираща квота. Гергов обаче не счита, че общината има това право - на 28 ноември, четири дни по-късно, внася искане за вписването на решенията на акционерите на " Пълдин "  в Търговския указател. В ръцете на кмета Димитров бе да предяви правосъден иск за анулация на решението от общото заседание, което той прави по апела на Демократична България на 29 ноември. Вписването на апорта бе спряно в същия ден до произнасянето на окръжния съд.

На 2 декември обаче Гергов привиква ново незабавно съвещание на акционерите със същия дневен ред – да се одобряват акциите на Община Варна. Затова и Общински съвет би трябвало да преповтори решението си за блокиращата квота от 24 ноември на съответната сесия. А резултатът от съвещанието на 20 декември е явен.

Как ГЕРБ се крие

Съпредседателят на " Демократична България " и депутат Христо Иванов през днешния ден бе в Пловдив, с цел да поддържа митингите. Той заяви пред публицисти, че ще търси отговорност от водача на ГЕРБ Бойко Борисов за това, което се случва, по всички политически способи. " Това не е просто проблем, обвързван с един парцел или община, става дума за знаков проблем и в народен проект ", означи Иванов. По думите му той е илюстрация за това по какъв начин съветското въздействие и корупцията в България се сплотяват, с цел да спрат развиването на страната и да я плячкосат.

" Виждаме по какъв начин ГЕРБ се крият от взимането на ясно решение, с което да дефинират волята на Общинския съвет да не се харизва дефинитивно Пловдивския панаир на Гергов ", съобщи Иванов.

Според него въпросът е тест за всички изказвания за евроатлантизъм. 


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР