С протокола, който бе подписан миналия месец, правителствата на Република

...
С протокола, който бе подписан миналия месец, правителствата на Република
Коментари Харесай

Задължение на Скопие и София е да изпълнят договореното от Историческата комисия в срок от две години на принципа на реципрочност

С протокола, който бе подписан предишния месец, държавните управления на Република Северна Македония и България имат задължението в период от две години след постигането и оповестяването на каквито и да било резултати, да ги приложат и то двустранно, на правилото на взаимност, съобщи през днешния ден на конференция вицепремиерът по европейските въпроси в държавното управление на Република Северна Македония Боян Маричич по отношение на рекомендациите на взаимната Комисия  по историческите и просветителните въпроси, съгласувани от македонска и българска страна, заяви МИА.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 667
С протокола, който бе подписан предишния месец, държавните управления имат обвързване в срок от две години откогато са реализирани някакви резултати, да ги изпълнят, сподели Маричич. Разбира се това става поетапно и през филтрите на институциите, означи вицепремиерът Маричич. Задача на Комисията е да утвърди точки  и текстове за взаимно честване и възможна промяна в учебниците.  Маричич означи, че този текст, който е контрактуван, и България, и Република Северна Македония имат задължението да го  внедрят в своята система и това ще действа на правилото на взаимност, т.е. ще важи единствено в случай че се ползва дружно в двете системи.

Що се отнася до наличието на  контрактуваното, Маричич сподели на конференция в държавното управление, че това зависи от историците, само че подсети, че си коства да се спомене, че " в Комисията членуват седем топ историци, които ние като страна сме назначили, в това число и тези, които в това време са напуснали тази историческа комисия, които са се съгласили за текста към цар Самуил ".

Подкрепяме изцяло  работата на Комисията и ще помогнем с каквото можем като институция. Разбира се, ще внимаваме да защитим ползите си, тъй като имаме доверие на хората, които работят там, и всички стъпки, свързани с осъществяването на контрактуваното, ще бъдат  съгласувани с нашите  филтри  на институциите и с комисиите по учебниците и всички  други инстанции в министерството  на образованието и науката и държавното управление няма да подхваща нито една стъпка  едностранно, тъй че всичко, което ще създадем, чакаме да направи и София, съобщи вицепремиерът в държавното управление на Република Северна Македония  Боян Маричич, представен от организация МИА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР