С промяната в Постановлени 64 на МС от 25.03.2016 г.

...
С промяната в Постановлени 64 на МС от 25.03.2016 г.
Коментари Харесай

ОТ ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Правят паралелки за занаяти до 6 ученика

С смяната в Постановлени 64 на Министерски съвет от 25.03.2016 година ще защитим в допълнение така наречен „ за предпазени специалности " като заложим изискването да не се изисква една паралелка да има най-малко 18 възпитаници, а половината паралелка – най-малко 9. Това съобщи Мария Тодорова, шеф на Дирекция „ Професионално обучение и образование " в МОН, на 20-ата полемика „ Да! На българската стопанска система ", проведена от в. „ Стандарт " и КРИБ.

На представителния конгрес в зала „ Европа " на емблематичното за дунавската ни столица Доходно здание участваха кметът на Русе Пламен Стоилов, зам.-председателят на КРИБ проф. дтн Николай Вълканов, регионалният шеф Галин Григоров, изпълнителният шеф на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, ръководителят на КРИБ Русе Милка Трифонова, ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева, кметове на доста общини от региона, цяла плеяда от шефове на огромни предприятия и над 100 представители на междинния и дребния бизнес, образователни заведения и прочие

В измененията на постановлението ние сме показали в паралелките за предпазени специалности към този момент да могат да се образоват най-малко 6 ученика, защото не постоянно потребностите на даден бизнес или дружество са огромни, изясни още Мария Тодорова. Така с дофинансиране от страна на бизнеса ще може да се подсигурява и съществуването на такива дребни паралелки, каквито до момента не беше допустимо да има, уточни Тодорова.

Тази година на „ ръчен режим на ръководство " успяхме да подпомогнем Корабния колеж в Русе, тъй че да не загине паралелката, която обезпечава фрагменти на Дунавския драгажен флот (ДДФ), макар че остава с по-малко деца и с дофинансиране от страната да продължи да съществува. Това уточни като съответен образец Мария Тодорова в отговор на съответен въпрос на дългогодишния шеф на сдружението Валери Иванов.

Искам изрично да прикани бизнеса за масовизиране на системата на дуалното образование, съобщи още от трибуната на високия конгрес Мария Тодорова. За него се чакат няколко милиона евро по структурните фондове, като се чака планът да започва през декември или януари, изясни тя. С тези средства в действителност бизнесът ще бъде подкрепят посредством заплащането на стипендиите на учащите се, както и на техните наставници. Това е и първата крачка към масовизирането на дуалното образование, уточни Мария Тодорова. Именно това е и методът, посредством който бизнесът ще може да образова бъдещите си фрагменти на действително работно място, с доста огромен късмет за задържане на работа в същите предприятия след завършването им, изясни Мария Тодорова.

Вече започнахме да разписваме новите образователни стратегии, тъй че от януари ще ни трябват представители на действителния бизнес при правенето на работните стратегии. Иначе, в случай че ни оставите сами – хората от просветителната система, има заплаха да се преповтори като образование това, което към този момент учителите сами си знаят. Бизнесът е необходим, с цел да влее свежи, настоящи и действителни хрумвания, с цел да напишем модерни образователни стратегии, отговарящи на актуалния живот и на вашите бизнес условия, изясни Мария Тодорова.

Можем да одобряваме възпитаници над 18 навършени, които да бъдат обучавани за професионални водачи категория С, изясни още Мария Тодорова в отговор на един от главните въпроси, поставяни остро в последно време от автомобилния отрасъл у нас. Това, което сме създали до момента с еластичен образователен проект, е, че към този момент сме дали опция при навършване на 18 години през първия период на 12-и клас да си вземат кат. В, тъй че през оставащия втори период да имат опция да завършат курс и вземат изпитите и за кат. С, уточни Мария Тодорова. Важно е обаче незабавно да посоча, че без значение от това те ще могат да получат шофьорските книжки с кат. С чак на 21 години, само че и в случай че до тогава те не са придобили нужната за нея професионална подготвеност, изискуема по инструкция, те ще могат да употребяват добитата кат. С единствено за свои персонални потребности, само че няма да могат да стартират да работят с нея като интернационалните водачи, изясни още тя.

При правенето на План-приема за следващата година в доста по-голяма степен ще се вземат поради предложенията, удовлетворяващи кадровите потребности на бизнеса, заключи най-после основният редактор на в. „ Стандарт " една от постигнатите на 20-ата полемика „ Да! На българската стопанска система " в Русе договорености сред МОН и промишлеността.
От страна на зам.-председателя на Агенцията по заетостта Татяна Пашинова беше обявена новината, че два пъти годишно регионалните шефове ще би трябвало да вършат и подават в МОН информации след извършени изследвания измежду бизнеса на съответните области за заетостта и потребността от работни места, регистрира още в края на форума Славка Бозукова.

Напролет ще проведем нова полемика в Русе, на която наложително ще участват министрите на превоза и районното развиване, с цел да отговорят персонално на всички въпроси по отношение на инфраструктурата на Русе, региона и Северна България, заяви най-после основният редактор на в. „ Стандарт " след сделка с кмета на Русе Пламен Стоилов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР