„С промяната в Наредбата за критериите, условията и реда за

...
„С промяната в Наредбата за критериите, условията и реда за
Коментари Харесай

Министър Кузманов: Променихме една недомислица с параолимпийците

„ С смяната в Наредбата за критериите, изискванията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица се занимаваме още от май месец тази година, когато огледахме всички наредби, премирането на състезателите и така нататък Проведохме предварителни диалози с президента на Българската паралимпийска асоциация Илия Лалов, а откакто приключиха Паралимпийските игри и с нашите медалисти Ружди Ружди и Християн Стоянов. Смятам, че променихме една недомислица. Не може за орден от международно състезание наградата да е 60%, а за Паралимпийски игри да е 20%. Игрите са върхът в кариерата на всеки един състезател ", разяснява министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов в предаването „ Социална мрежа " по телевизия „ Нова нюз ".

„ На 8 октомври тази година ММС разгласява за публично разискване Наредба №5 за критериите, изискванията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица, с която се трансформират наградите на паралимпийците като се усилват от 20 на 64%. Не виждам никаква логичност в това, в случай че даден състезател се класира за най-големия конгрес да бъде премиран с по-малко, в сравнение с за международно състезание. Нашите паралимпийци желаеха заслужено оценяване на техните резултати. С екипа ми разгледахме опциите и направихме промени в Наредбата като изравнихме % за награждаване. Така осигурихме три пъти по-голямо нарастване ", изясни спортният министър.

Кузманов посочи, че новата Наредба ще влезе в действие от 01.01.2022 година Според него е учудващо за какво преди премиите за призови класирания на Паралимпийски игри са били орязани преди Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година, а по-късно тази процедура е траяла.

„ Нашите паралимпийски спортисти се трудят, популяризират България и носят горделивост на всички българи. Знам, че имат компликации с подготовката и с материалната база. И по тази причина заслужават поддръжка ", добави министър Андрей Кузманов.

Спортният министър подчертава и върху новата Програма за кадрово обезпечаване на спортните клубове като фокусът е да се обзет повече деца в страната. „ Спортът и здравето са свързани и въз основата на това направихме тази стратегия. Имаше потребност да се обърне внимание на хората, които работят в спорта. Българските треньори би трябвало да получават непрекъсната заплата. Те са виновни за подготовката на всеки наш играч. Ще бъдат подкрепени клубовете, които в действителност работят, които имат история и положителни резултати в няколко възрасти. Има над 3600 лицензирани клуба в България и една не дребна част от тях са „ кухи ", не работят. На база на тези критерии ще се отсеят доста от клубовете. Целта е един треньор от клуб да получи една минимална работна заплата. Това е тласък за наставниците, които ще имат грижата да набират деца и да ги образоват. Това е тласък и за клубовете, с цел да има повече треньори в тях ", аргументира се министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР