С промените в Закона за частната охранителна дейност (ЧЗОД) само

...
С промените в Закона за частната охранителна дейност (ЧЗОД) само
Коментари Харесай

Валентин Радев: С промените в закона за частните охранители искахме по-добри правила

С измененията в Закона за частната охранителна активност (ЧЗОД) единствено искахме да урегулираме нещата. Законът не е нов, охранителите по този начин или другояче към този момент ги има. Това разяснява в предаването „ Лице в лице “ по bTV министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който е и вносител на текстовете.

Няколко от тях бяха атакувани пред Конституционния съд (КС) поредно от основния прокурор и президента.

„ Законът не е нов, това са единствено промени в него, той е от 2004 година, ние просто подобряваме законността и реда . Може някъде да сме подминали някаква граница, може би те са прави, ще реши Конституционен съд “, сподели Радев.

Управляващите през 2004 година са решили, че би трябвало да има подобен закон, има към този момент такива охранители. С поправките се прави опит за някаква уредба. Само сме подобрили някои текстове и то в интерес на всички участници. Не бягаме от нищо, не абдикираме и не даваме страната в частни ръце, а се опитваме връзките сред жителите и институциите да бъдат урегулирани, акцентира той.

В момента в Министерство на вътрешните работи работят към 45 хиляди души, от тях единствено 14 475 са униформени, чиито функционалности са да охраняват, пазят, гонят нарушители. Същевременно има към 200 хиляди охранители, 1800 са компаниите, които имат лиценз , регистрира министърът. Затова взехме решение, като има такава войска – 200 хиляди, още малко да подобрим разпоредбите. „ И някъде сме написали един подобен член за защита на урбанизирани територии. Дали тъкмо сме уцелили границата – дано каже Конституционен съд “.

На мненията, че с заплащането на частни охранители кметовете ще бетонират властта си и ще подсигуряват преизбирането си и на партията си Радев отговори: „ Нека отсъдят тези, които следят от горната страна, ние сме реализатори, изпълнителна власт “. Самите кметове желаят повече „ от територията на Министерство на вътрешните работи “ – да глобяват, да прибират санкциите, уточни гостът.

По думите му измененията разписват доста ясно пълномощията на частните охранители – до каква степен се простират, по кое време викат полиция и кой въобще може да е охранител.

За мненията за либерализиране на използването на персонално оръжие Радев уточни, че „ не оръжията убиват, убиват хората “. Той добави, че в Съединени американски щати над 43% от фамилиите имат оръжие, в Швеция и Норвегия – приблизително към 29 – 30%, до момента в който у нас – 5%. В България са регистрирани 358 хиляди оръжия, от които към 125 хиляди са за защита, а 175 хиляди – в юридически лица, цитира Радев. Личното му мнение е, че в този момент режимът е добър .

„ Ние доста внимаваме в полицията, в този момент напоследък, на кого даваме оръжие – сподели Радев. – Така сме засилили нещата, че сме на ръба на закона, само че ревизираме всички “.

За случая във военния цех „ Арсенал “ в Казанлък, при който починаха двама души, министърът сподели, че се е възпламенила взривна примес, а служащите са били в помещението „ по някаква причина “ и са получили тежки изгаряния. Ще стане ясно до каква степен са били подготвени, за какво са били вътре, има ли нарушаване на разпоредбите за сигурност, сподели Радев. Позовавайки се на опита си, той сподели, че нормално такива произшествия пораждат поради човешка неточност .

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР