С промени в Закона за здравето на Министерския съветОфициално: 1

...
С промени в Закона за здравето на Министерския съветОфициално: 1
Коментари Харесай

Болните от COVID-19 вече без изолация и карантина

С промени в Закона за здравето на Министерския съвет
Официално: 1 307 520 са изкарали инфекцията

Промени в Закона за здравето отстраняват ковид от болесттите, за които са нужни наложителна карантина или изолираност. Предложенията за поправките в закона са на Министерския съвет, а в претекстовете се споделя, че разпространяването на COVID-19 регистрира спад в по-голямата част от света, както и измежду страните от ЕС/ЕИП и в България. “В член 61, алинея 1 думите “холера, чума и COVID-19 ” се заменят с “холера и чума ”, гласи късата смяна.

“Намаляват равнищата на заболяемост и хоспитализация, което е знак за липса на натоварване на здравната система ”, се споделя още в претекстовете на законопроекта. Здравните управляващи регистрират, че натрупването на имунно население в резултат на преболедуване и имунизация, както и циркулиращите сега разновидности, не са свързани с нараснала тежест на клиничното протичане, няма повишение на смъртността от COVID-19.

В България са приложени 4 612 830 дози ваксини, като обхванати с първична имунизация са над 2 млн. души, а с спомагателна (бустерна) доза - 945 638 лица. По формалната статистика преболедувалите от COVID-19 в България са 1 307 520 лица.

Според здравните управляващи по отношение на заболелите и контактните лица не следва да се ползват в допълнение ограничаващи ограничения, като наложителна изолираност и карантина. Изолацията следва само да се ползва в лечебните заведения като част от дейностите по предварителна защита и надзор на възникването на вътреболнични инфекции.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР