С промени в Закона за автомобилните превози се уреждат правила

...
С промени в Закона за автомобилните превози се уреждат правила
Коментари Харесай

Вкарват правила за тротинетките: какво ще е позволено и какво забранено за водачите им

С промени в Закона за автомобилните транспорти се уреждат правила за придвижване на електрическите тротинетки. Проектът е оповестен в Портала за публични съвещания на Министерския съвет.

Срокът за приемане на рекомендации и оферти по плана е 14 дни, означават вносителите. Те прецизират, че се дефинира по-кратък период за публично разискване, защото планът към този момент е бил оповестен за публично разискване за 30 дни. Поради огромния публичен интерес за регламентиране на разпоредбите за придвижване на самостоятелните електрически транспортни средства и заради настъпили ПТП с тях с такива се постанова да се вкара и наредба за тротинетките.

Някои избрания

Индивидуално електрическо транспортно средство (т. нар. тротинетка) е пътно транспортно средство, оборудвано с електрически мотор и оптималната градивна скорост, надвишаваща шест километра в час без или с място за сядане със лична маса до 50 кг. Не са самостоятелни електрически транспортни средства инвалидните колички, обслужващи лица с увреждания.

" Самобалансиращо се транспортно средство " е транспортно средство с едно колело или с две паралелно ситуирани колела, задвижвано от мотор, чиято оптималната градивна скорост не надвишава 25 km/h, за което е особено присъщо несигурно равновесие и което се нуждае от спомагателна контролна система, с цел да се поддържа в равновесие ".

Тротинетките би трябвало да имат бяла или жълта добре различима светлина начело и устройство за лъчение на алена светлина откъм гърба.

Водачът на самостоятелно електрическо транспортно средство при придвижване е задължен:
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР