„С промени на образователния закон, искаме да предотвратим влизащото от

...
„С промени на образователния закон, искаме да предотвратим влизащото от
Коментари Харесай

Стоян Мирчев: Искаме да спрем влизащото през 2018-а финансиране на частните училища

„ С промени на просветителния закон, желаеме да предотвратим влизащото от 2018 година финансиране на частните учебни заведения. " Това сподели по БНР Стоян Мирчев, народен представител от „ Българска социалистическа партия за България ". Народният представител изясни, че когато се финансират частните учебни заведения, на назад във времето остават държавните.

„ Частното учебно заведение взима един път пари от родителите, като такси, и повторно от страната. При държавното, парите са единствено от страната. Така при частните имаме двойно финансиране. Има частни учебни заведения, които по закон могат да не взимат от страната. Така ръководещите разделят българското обучение на три, а Конституцията задължава страната да обезпечи обучение на всяко дете с държавните и общински учебни заведения ", разясни Стоян Мирчев.

Той направи паралел с проблемите в опазването на здравето, където при започване на прехода имаше малко частни клиники, а в този момент са толкоз доста, че страната не може да обезпечи финансов запас на държавните лечебни заведения.

Народният представител добави, че системата на образованието е недофинансирана и непрекъснато затварят държавни учебни заведения, а със закона признат от ГЕРБ ще би трябвало да се отделя огромен финансов запас към частните.

„ Още през 2016 година, когато ръководещите одобряваха Закона за учебното и предучилищното обучение, предупреждавахме за проблеми и последваха редица кавги. За първи път първокласниците потеглиха без буквари на учебно заведение, а тези от пети клас - потеглиха без учебници ", подсети Мирчев.

По отношението на предлагането на левицата за минимални прагове на заплатите на преподавателите и учените, той изясни, че такива практики има в редица развити европейски страни, тъй като са извели науката, като собствен приоритет на развиване.

„ В Българска академия на науките младши помощник взима заплата колкото един хигиенист. При такива заплати е обикновено да няма никакъв интерес на младите към науката ", отсече националният предсатвител.

„ Нашият вид за антикорупционен закон ще бъде показан при започване на новата парламентарна сесия. Предложението на ГЕРБ по тематиката не е нищо ново. Обединяват структурите, които би трябвало да правят работа, само че не позволяват проблемите. Управляващите, и персонално Бойко Борисов, желаят да ръководят с един човек цялата система ", сподели Стоян Мирчев по тематиката за идното приемане на антикорупционен закон.

Той подсети, че по време на второто ръководство на Борисов, страната ни е достигнала първо място по корупция в Европейски Съюз и е немислимо, и не има вяра - хората, които са ни довели до тази позиция да напишат закон, който да се бори с корупцията. „ Те употребяват законодателството, с цел да повреждат системите в България, а не да им оказват помощ ", сподели Мирчев. Той напомни за редицата кавги, създадени от ГЕРБ - като АПИ и НДК.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР