С прокарването на промените в Закона за НСО със само

...
С прокарването на промените в Закона за НСО със само
Коментари Харесай

Татяна Дончева: ИТН тълкуват правилника на НС в стил Цвета Караянчева

С прокарването на измененията в Закона за НСО със единствено 101 гласа " ИТН " се връщат към тълкуването на парламентарния устав в жанр " Цвета Караянчева, Цецка Цачева и останалите от ГЕРБ ". Това разяснява в студиото на " Лице в лице " по зам.-председателят на Народното събрание Татяна Дончева (ИБГНИ). Тя нападна и ръководителя на Народно събрание Ива Митева (ИТН), която в границите на днешния ден промени на 180 градуса позицията си по проблема и, откакто в началото разгласи вчерашното гласоподаване за невалидно, по-късно съобщи, че законопроектът е признат на първо четене - макар спазвания досега принцип да не се позволява приемане на текстове с по-малко от 121 гласа.

Дончева акцентира, че проблем е бил и първичният апел на Митева за прегласуване през днешния ден. По думите ѝ или се прави контестация сега, в който има условия за такава, или се появява риск от " преиграване " на всяко противоречиво гласоподаване.

Според нея е обикновено основният прокурор да се пази от НСО , като тук не би трябвало да се гледа личността на Иван Гешев, а институцията, която оглавява. Има Такъв Народ в законопроекта си обаче снемат защитата му.

Вчерашните диспути не бяха водени от Митева, а от Росица Кирова от ГЕРБ: " Смятам за наложително ръководителят на Народно събрание, когато има тежки съвещания, да поема управлението и да го изкарва до дъно. Не може да се изсулиш от пленарната зала и да оставиш най-неопитния зам.-председател да води съвещанието ".

Според Дончева обстановката е сходна с тази след отхвърли на Има Такъв Народ да вкарат в Народното събрание държавно управление, когато тя назова Ива Митева " болонка " поради държанието ѝ като началник на Народното събрание.

" Това не е никаква засегнатост, щом през вчерашния ден Тошко Йорданов я смъкна от председателската банка и я накара да обърне мнението си когато едно решение е признато - такова оскърбление на управлението на Народно събрание не съм виждала ".

Тя разяснява извънредно скептично информациите за опасност за убийството на Ива Митева от през днешния ден, като означи, че сходно място в обществото изисква самообладание:

" Хората се разделят на високи дървета, брулени от ветровете, и ниски шубраци, препикавани от зайците ".

С оглед упованието Българска социалистическа партия да върнат мандата на 7 септември, Татяна Дончева дефинира като " рационално " още 2 седмици за Народното събрание да бъдат работни, с цел да може да се напредне по правосъдната промяна.

Тя означи, че днешното провалено съвещание на правната комисия в Народно събрание носи знак в тази посока: " Отсъствието на знаковите депутати от Българска социалистическа партия Явор Божанков и Крум Зарков демонстрира, че Българска социалистическа партия очевидно са срещу закриване на профилираните съдилища макар всички изявления на Корнелия Нинова ".

Според Дончева добър вид е парламентарният избор да съвпадне с балотажа за президентския избор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР