С пристигането на новата векторна ваксина, личните лекари не са

...
С пристигането на новата векторна ваксина, личните лекари не са
Коментари Харесай

Лични лекари настояват за точни инструкции - кои ваксини, за кои пациенти са подходящи

С идването на новата векторна ваксина, персоналните лекари не са сигурни коя ваксина за кои заболели да предлагат. Затова упорстват за точни инструкции от експертите и са ги поискали в писмо до здравното министерство.

Засега едно е ясно - и РНК, каквито са тези на "Пфайзер " и "Модерна ", и векторните ваксини като "Астра Зенека " са подобаващи при ревматоидни болести - едни от най-честите автоимунни болести - прецизират за Българска национална телевизия експертите.

Оказва се, че персоналните лекари, ангажирани с имунизирането, не са доста уверени, когато би трябвало да предлагат ваксини на заболели пациенти. Продуктовата информация наподобява не може да ги ориентира задоволително добре.

"При кои пациенти ще би трябвало да се въздържим към РНК имунизацията, при кои пациенти можем да сложим векторна, на кои изобщо да откажем. Трябва да има едни по-ясни правила, по ясно напътствие, което да се спусне от експертите и да се каже - при този етап от болестта при толкоз време химиотерапията, толкоз време след лъчетерапия, при автоимунните болести, които се приказва при кои може, в кои случаи ще откажем и в кои ще имунизираме ", изясни Гергана Николова от УС на БЛС.

Личните лекари също по този начин желаят явен логаритъм по какъв начин да работят в случаи на анафилактичен потрес при слагане на ваксина.

Има експерти, имаме задоволително, събира се бордът и взема решение - това се прави, това зареждате, това имате всички ", добави Гергана Николова.

Всички пациенти с следен ревматоиден артрит - най-масовото автоимунно заболяване - могат и би трябвало да се ваксинират против Ковид - поучават ревматолозите. Ваксините за тях крият доста по-малък риск, в сравнение с срещата с вируса.

"Инфекциите, дали са вирусни или бактериални, са много мощни имуногенни и могат да отключат автоимунитет. Т.е. да отключат автоимунно заболяване или да изострят някое автоимунно заболяване ", сподели проф. Румен Стоилов - ревматолог, УМБАЛ "Св. Иван Рилски ".

От европейската асоциация на ревматолозите от дълго време изработили консенсус във връзка с ваксинирането. Но има ваксини, които би трябвало да се заобикалят.

"Препоръчано нашите пациенти да се имунизират с неживите ваксини ", сподели още проф. Румен Стоилов.

И трите типа ваксини против Ковид - РНК, векторни и пептидните, не са живи и по тази причина нямат противопоказания за пациентите с ревматоиден артрит. Освен някои от по-тежките форми, които се лекуват с биологични медикаменти подтискащи В клетките.

"В клетката е главната клетка, която създава антителата и на практика ние като ги унищожаваме с лекуването мощно понижаваме и дори унищожаваме опцията на пациентите да създават антитела ", сподели проф. Румен Стоилов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР