С приключването на пандемичната обстановка свършват и облекченията, които туристите

...
С приключването на пандемичната обстановка свършват и облекченията, които туристите
Коментари Харесай

Чадърите и шезлонгите по Черноморието ще са пак скъпи това лято |

С приключването на пандемичната конюнктура свършват и облекченията, които туристите по българското Черноморие употребиха на плажа. Шезлонгите и чадърите за идния летен сезон няма да бъдат с понижени цени, обясниха от Министерството на туризма , представени от.

Концесионерите и наемателите на плажове повече не могат да получават понижения в таксите към страната и надлежно те не могат да предложат по-ниски цени на услугите към туристите.

Министър Христо Проданов изясни, че концесионерите ще би трябвало сами да вземат решение дали да оставят по-ниски цени на плажните такъми или изобщо да нямат такива. Но даде обещание контролът от страна на ведомството му да е засилен. В техните контракти са посочени оптимални цени на шезлонгите и чадърите, които не могат да надвишават, като те варират от 5 до 15 лева за брой според от местоположението. Най-скъпи са обичайно в огромните курорти Златни пясъци, Слънчев бряг, Свети Влас и Созопол.

Връщането на високите цени неизбежно ще се отрази и на притока на туристи, настояват хотелиери и туроператори. 

Миналата година в едвам 11 от общо 132 плажа по нашето Черноморие принадлежностите бяха безвъзмездни. На останалите цените варираха сред 1 лева и 10 лева Тогава за второ следващо лято Министерството на туризма предложи на стопаните на плажовете да понижи концесионните такси и наеми с до 50%, в случай че дават пропорционална отстъпка от цената на плажните услуги за курортистите. Мярката беше стъпка към привличане на повече български летовници, както и в помощ на хотелиерите, които включват цената в пакетите за отмора.

Около половината от фирмите-стопани смъкнаха цените на половина. Едни от най-високите такси бяха на " Божурец - Топола ", който се намира сред Каварна и Балчик, както и на " Смокините-юг " в Созопол - там чадърите костваха по 15 лева, а шезлонгът по 10 лева. 

Министерството на туризма към този момент разгласи нови 27 търга за наем на плажове по Черноморието за интервал от 5 година

В момента текат процедурите за „ Царево – Попски “, „ Елените 1 “, „ Бяла Централен 3 “, „ Поморие – Буната “, „ Къмпинг – Китен “, „ Къмпинг – Делфин “, „ Божурец – Попола 2 “, „ Бяла – Централен 5 “, „ Рибарски – изток “, Варна, „ Рибарски – запад “, „ Крапец – север “, „ Фичоза “ – Варна, „ Попски плаж – север 5 “ - Царево, „ Поморие – Почивни станции “, „ Моби Дик “ - Варна, „ Бяла – Централен 1 “, „ Бяла – Чайка “ и „ Нов плаж “.

Прави усещане, че назад на логиката колкото е по-малък е плажът, толкоз по-висок наем желаят от министерството. Така да вземем за пример за атрактивния плаж „ Поморие - Буната “, който е с размер на 2574 кв. м, страната слага начална цена на търга 8725,56 лева без Данък добавена стойност. Докато за плаж „ Къмпинг Делфин “, който е с два пъти по-голяма дейна плажна повърхност от 5261 кв. м, началната тръжна цена е 11 398 лева без Данък добавена стойност.

Подобен е казусът с тръжните цени на „ Божурец – Топола 2 “, който е с дейна плажна повърхност 4341 кв. м. Началната цена на търга е 3693,60 без Данък добавена стойност. В същото време за два пъти по-малкия плаж „ Нос Иканталък “, който е с размер на 1573 кв. м, страната организира търг с начална цена 8044.07 лева без Данък добавена стойност.

Търговете се организират от дирекция „ Управление на морските плажове “ в Министерството на туризма, която се оглавява от. Тя е от времето на министър Николина Ангелкова (ГЕРБ) и не беше заменена от служебния министър Стела Балтова и от настоящия министър Христо Проданов. Срещу Дацова е имало сигнали и следствие от редица институции, измежду които и Национална агенция за приходите, по отношение на нейната работа и приходи, разкри предходната година OFFNews. Тя е доведена щерка на някогашния градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е народен представител от Движение за права и свободи. Наскоро Ангелкова се разграничи от Дацова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР