С приходите от тол системата ще бъдат достроени автомагистралите и

...
С приходите от тол системата ще бъдат достроени автомагистралите и
Коментари Харесай

Поне един тунел под Стара планина ще бъде изграден с приходите от тол системата

С приходите от тол системата ще бъдат достроени автомагистралите и ще бъде построен най-малко един тунел под Стара планина. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, представен от организация " Фокус ", след подписването на контракта за планиране, създаване и въвеждане на тол системата.

Стойността на контракта е 150 млн. лв. без Данък добавена стойност, а заложеният период за осъществяване е 19 месеца. Изпълнител е консорциумът " Капш трафик солюшънс " с водещ сътрудник австрийската Kapsch. Тол системата ще обгръща транспортните средства над 3.5 тона, които ще заплащат на база изминатото разстояние, а за леките коли до 3.5 тона остава заплащането с винетка - на база време.

" Недофинансирането на автомагистрала " Струма " ще се покрие още веднъж със средства от бюджета по линия на тол таксите. Имаме да доизграждаме и автомагистрала " Хемус " и пътищата Ботевград-Видин и Русе-Велико Търново ", изброи през днешния ден районният министър и даде обещание - " Ще построяваме нови пътища, ще ги създадем по-сигурни и безвредни. " По думите му " планираме най-малко един, а след време - и няколко тунела под Стара планина, които планове ще се осъществят само и единствено по линия на приходите от тол системата ".

Държавна компания ще оперира тол системата след построяването и въвеждането ѝ в употреба.

Председателят на управителния съвет на пътната организация (АПИ) Дончо Атанасов разяснява, че следва тежка работа по образованието на чиновници и решаването на разнообразни задания, свързани с обстоятелството, че тол системата се вкарва за първи път и липсват фрагменти.

" С тези 6-7 хиляди км пътища, които имаме да ремонтираме, се надяваме в границите на 4-5 години България да има една модерна и третокласна пътна мрежа ", съобщи Атанасов. Той добави, че не се възнамерява смяна на цените на винетките за леките коли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР