С приемането ни в Шенген пътуването до всички държави, които

...
С приемането ни в Шенген пътуването до всички държави, които
Коментари Харесай

Ст. комисар Антон Златанов: Експерти от 14 страни казаха, че сме готови за Шенген и по суша

С приемането ни в Шенген пътуването до всички страни, които са членки на Шенгенското пространство, се приравнява на вътрешни полети. Тоест дали летите от София до Варна, от София до Бургас, или от София до Бергамо и до Рим е едно и също. Така че, като минете инспекция за авиационна сигурност през ръчния багаж, през рентген, непосредствено продължавате към самолета, без да минавате гранична инспекция. Това сподели в изявление за " 24 часа " основният шеф на Главна дирекция " Гранична полиция " ст. комисар Антон Златанов. 

" Ще остава единствено да ви ревизират билета. А с цел да си закупите самолетен билет, би трябвало да попълните данни на документ за пътешестване. Така че, откакто детето има документ за пътешестване, то може да лети. Това е единствено за шенгенските полети. За всички страни, които не са член на Шенгенското пространство, наложително остава инспекцията на тези заявления. Все отново, в случай че има родители, които не желаят детето им да пътува, би трябвало да го заявят в другите стадии. Първият е изобщо да не желае да му бъде публикуван паспорт. Ако детето към този момент има, а родителите са се разделили, да вземем за пример, и единият не желае детето му да пътува, той има право да заведе искова молба в съда по местоживеене и да изиска от съда детето да не напуща рамките на страната. Тази догадка е годна и сега. На хората не им се занимава с това, защото фактически процедурата е по-тромава, само че правосъдното решение е наложително за осъществяване и то има голям резултат на аерогарите ", добави той.

" Няма да правим граничен надзор за шенгенските страни, само че имаме право на полицейски инспекции. Те ще са по метода на разбор на риска. Ще можем да ревизираме родителите при подозрения. Съвсем скоро имаше подобен случай. Колегите на аерогарата забелязали, че детето се дърпа, не желае да пътува. Направиха инспекция, намеси се Агенцията за протекция на детето. В последна сметка детето не отпътува и това стана тъкмо откакто използвахме метода за оценка на риска. Това е европейска процедура. Няма да измисляме топлата вода. Започваме с ограниченията, които се ползват в страните, към които се стремим ", посочи Златанов. 

" Ние ставаме пълновръстен член на Шенгенското пространство, само че с ограничаване за сухопътни граници. Дали сме шенгенска страна, не зависи единствено от прекосяването на границите. България стартира да издава шенгенски визи. Това е главният индикатор. Щом издава шенгенски визи, към този момент е пълновръстен член. Имаме деен достъп до Шенгенската осведомителна система. Досега беше въздържан. Кога ще влезем по сухопътни граници, още веднъж е политическо решение. Ние сме подготвени. Изпълнили сме всички условия и критерии, остава политическото решение на една страна. През ноември комисията, която пристигна с 14 европейски специалисти, в това число специалисти от Австрия, ревизира готовността на сухопътните ни граници. Провериха тях, а ни одобриха по въздушни и морски граници, само че оценката беше, че сме 100% подготвени за сухопътни граница ", сподели още шефът на " Гранична полиция ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР