С приемането на промени в Наказателния кодекс на първо четене,

...
С приемането на промени в Наказателния кодекс на първо четене,
Коментари Харесай

Парламентът намали глобите за обида и клевета, но засили наказанията за ксенофобия

С приемането на промени в Наказателния кодекс на първо четене, депутатите редуцираха санкциите за засегнатост и клюка и разшириха кръга на закононарушенията по расистки и ксенофобски подбуди. Поправките се вършат по отношение на Плана за възобновяване и резистентност. Вносител и на двата законопроекта за промени в Наказателен кодекс е служебното държавно управление.

Промените не бяха подкрепени от депутатите на " Възраждане " и Българска социалистическа партия. От партията на Костадин Костадинов се опълчиха на плануваните промени в наредбите за закононарушенията засегнатост и клюка.

" Ще дадем независимост на всеки един да псува, наскърбява и назовава корумпирани и служители на реда, кметове, народни представители, общо взето всички длъжностни лица. А с това, което вършим - да понижим санкциите от 3000 на 500 и от 5000 на 1000, още повече ще затвърдим възприятието за безотговорност у всеки, в това число и представителите на медиите, които вероятно биха желали да ви навредят посредством обиди и посредством клюки ", съобщи той, представен от БНР.

Служебният правосъден министър Крум Зарков оспори изказване за липса на наказуемост.

" Всеки ще бъде осъден. Това, което променяме, е, че длъжностните лица няма да имат по-голяма отбрана от естествените лица. И защото точно тъй като се следят случаи, които точно за превантивна активност, политици или други управляващи нападат публицисти не с цел да възстановят справедливостта, а с цел да ги накарат да замълчат. ", опонира Зарков.

С втория план за промени в Наказателния кодекс болшинството реши на първо четене да се разшири кръгът на закононарушенията по расистки и ксенофобски подбуди, като се оферират по-тежки санкции за похищение, насила, следене, опозоряване на набожен храм или надгробен монумент, подбудителство към осъществяване на закононарушение и палеж. Промените бяха отхвърлени единствено от " Възраждане ".

От ГЕРБ, " Продължаваме промяната " и " Демократична България " обявиха по време на дебатите, че двата законопроекта са належащи и закъснели.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР