С приемането на новите програми за обучение на шофьори курсовете

...
С приемането на новите програми за обучение на шофьори курсовете
Коментари Харесай

Шофьорските изпити поскъпват с новите програми

С приемането на новите стратегии за образование на водачи курсовете ще нарастнат, предвижда през днешния ден в старозагорското село Ягода ръководителят на УС на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов. На национално заседание там сътрудниците му разискаха предлаганите промени, които скоро ще бъдат подложени на необятно публично разискване, написа 24 часа.

Себестойността на един образователен час, която в този момент е сред 20 и 30 лева, се резервира, само че се трансформира броят на часовете. Инструкторите считат, че сегашните 31 часа по процедура за най-масовата категория Б - фенове водачи, са малко, те ще се вдигнат до 40-50 часа за курс, най-вероятно - на 44 часа. " Занапред ще се акцентира на шофирането на автомагистрала и в тапи - обстановки, за които днешните водачи не са готови. Трябват повече часове за междуградско шофиране, както и за нощно шофиране, което в този момент не е наложително. Практиката през днешния ден е всеобщо инструкторите да учат курсистите си единствено по маршрутите, където се организират изпитите ", счита Иванов.

В същото време часовете по доктрина могат да бъдат понижени от 40 на 20-28 часа, защото в този момент се учели ненужни неща като устройството на автомобила или административните ограничения против нарушаванията. " Така караме хората да наизустяват теорията, вместо да мислят, или по-лошо - да си купуван изпитите, щом схванат, че им е мъчно. Достатъчно е да знаят за какви рискове им алармират светлините от арматурното табло ", разяснява още Йонко Иванов. Занапред трябвало да се акцентира на уязвимите точки на пътя, да вземем за пример да се приготвят клипове за реакцията на водачите при неочакваната поява на пешеходци или велосипедисти на пътя.

" За да няма злоупотреби и сива стопанска система в сектора, е добре страната да дефинира действителната цена на шофьорските курсове, само че тя бяга от това. Вместо това има компании, които оферират образование за 250-300 лв., а по-късно избиват цената с вътрешни изпити и спомагателни часове ", сподели още шефът на преподавателите по авто-мото подготовка.

Инструкторите са на мнение, че полигоните в предходния им тип са отживялост, нужни били модерни полигони за подготовка на водачите, върху които действително да се симулират обстановки като каране върху лед или влажен сектор, с разлято върху асфалта масло и при аквапланинг. " У нас няма такива полигони, а не са скъпи ", рисува обстановката Иванов.

Преподавателите по авто-мото подготавка са и за въвеждането на " образованието за цялостен живот ". Безопасност на придвижването би трябвало да се учи в учебно заведение до 10 клас, а след 65-годишна възраст да вземем за пример водачите при замяна на свидетелствата им за ръководство могат да преминат и през къс курс по освежаване на знанията им. " Не е наложително да заплащат от джоба си, разноските за този курс може да поеме и фондът за пътна сигурност.

Инструкторите упорстват още Министерство на вътрешните работи най-накрая да даде екпертиза за аргументите за злополуките с жертви, станали на завои. Не било ясно дали повода е във водачите, в превишената скорост, в сцеплението на гумите с пътя, в качеството на настилката или даже в клоните на крайпътните дървета, които пречат на видимостта.

Новите образователни стратегии при подготовката на всички категории водачи и мотористи са в отговор на инструкция на Европейска комисия, която цели до 2030 година да понижи жертвите по пътищата на Европа с 30 %, а до 2050 година да ги сведе до нула.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР