С приемането на еврото няма да има шокове, няма да

...
С приемането на еврото няма да има шокове, няма да
Коментари Харесай

Хампарцумян вижда благоденствие с приемане на еврото

С приемането на еврото няма да има шокове , няма да ни дръпне обратно, а ще се присъединим в зона на благополучие, триумф и витален стандарт , предвижда банкерът Левон Хампарцумян пред НоваТв.

" Еврото не носи виталния стандарт, а това го носи нашият труд, достижения и замогване ", безапелационен е банкерът.

Той предвижда, че през 2022 година ще ни се открие първата опция , през която еврото може да бъде въведено.

" Еврото не е сребърен патрон , само че политиците бяха основали свръхочаквания за Европейския съюз. Хората са по-предпазливи, когато приказват за еврото и в случай че до момента е имало отрицателни резултати, да сме ги усетили ", счита Хампарцумян.

С приемането на еврото, заемите ще се превалутират в евро с избрани регулации, тъй че да се ограничи опцията на банките да завоюват кой знае какъв брой, сподели още банкерът.
 Българска народна банка придвижва процедурите за влизане в чакалнята на еврото
Българска народна банка придвижва процедурите за влизане в чакалнята на еврото

През юли би трябвало да са подготвени стрес-тестовете в шест банки...

На въпрос има ли растеж на жилищните и ипотечните заеми, Хампарцумян съобщи, че взрив на заеми няма , само че в по-големите градове на страната жилищният пазар е многолюден и има сериозен напредък и търсене.

По думите му живеем доста по-добре в сравнение с преди 30 години . Според него постоянно ще има недоволни , само че тези хора, които са стопански по-активни би трябвало да им се основат подхоящи условия да работят умерено.

" Техният л ичен триумф се трансформира и в триумфи на други хора , тъй като те наемат други хора и основават работни места ", установи банкерът.

За банкера е по-важно какво се случва със заплатите в областта на частния бизнес , в който конкуренцията за хората е доста сериозна и заплатите вървят доста внезапно нагоре . Сред тях са ИТ секторите , произвеждане и услуги за износ и други.

Нещата куцат там, където хората нямат нужното обучение и нужното равнище за подготовка, предизвести банкерът.
 За българина нямало значение дали в джоба има евра или левове
За българина нямало значение дали в джоба има евра или левове

Не бива да се основават свръхочаквания за еврото съгласно Хампарцумян

По-рано Българска народна банка разяснява, че пътят ни към еврозоната изпреварил полемиката по тематиката. Българска народна банка се концентрира към по-краткосрочния вид за приемане на еврото - подготовката на страната за присъединение към банковия съюз, по едно и също време с включване на лв. във валутния механизъм.

На 29 януари, финансовият министър Владислав Горанов изясни, че няма смислена причина да не бързаме към еврото . Няма икономическа и житейска логичност да се чака основна смяна на ценовите нива, откакто България одобри еврото. Такива не са следени при последните пет присъединения. Инфлацията би следвало да е минимална - към 0,4% , изясни той.

Правителството е " за " приемането на еврото, тъй като по този начин слагат банките под надзор , с цел да не вършат нелепости, разгласи тогава и министър председателят Бойко Борисов.

Еврото е мощна валута, тъй като почива на ясни правила и институции, разяснява и еврокомисарят Валдис Домбровскис, който изрази удовлетворение, че България твърдо е поела по пътя към еврото . Според него страната ни дава отговор на някои от критериите - финансиране и дълготрайни лихвени проценти.

Въвеждането на еврото в България може да е най-рано през 2022 година, разяснява при започване на годината Домбровскис и добави, че с цел да се случи това, през лятото страната ни би трябвало да получи зелена светлина за влизане в ERM II - механизма , предшестващ еврозоната.

Слепият възторг не всеки път е потребен предизвести преди 10 дни президентът Румен Радев. Той уточни като образец споделения от премиера Антонио да Коща опит на Португалия , която след приемането на еврото е имала и интервал на стопански компликации . По тази причина той прикани България да се поучи от проблемите , които са срещнали страните, въвели еврото преди нас.
 В Чехия оборват последователите на еврото
В Чехия оборват последователите на еврото

Определят петиция за еврото като поетична и политическа прокламация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР