С приближаването на пролетта освен свежи цветя, дълги топли дни

...
С приближаването на пролетта освен свежи цветя, дълги топли дни
Коментари Харесай

Кърлежите и пролетта. Разпознаването на симптомите на лаймската болест ще спаси живота ви

С приближаването на пролетта с изключение на свежи цветя, дълги топли дни и слънчеви утрини към нас се задава и заплаха – кърлежът – евентуален преносител на голям брой заболявания, представляващи заплаха за здравето и живота.
Кърлежите придвижват редица болестотворни микроорганизми и могат да причинят животозастрашаващи положения – кърлежов енцефалит, хеморагична тресчица, марсилска тресчица, лаймска болест. Ухапването от кърлеж естествено не постоянно води до заболяване, защото не всеки кърлеж е притежател на такова, само че изисква незабавна интервенция, бързи дейности по изваждането на кърлежа и следене на положението за навременна интервенция при развиване на признаци. От основна значимост е кърлежът  да се в профил допустимо най-скоро, да се извърши щателна стерилизация на мястото и да се наблюдава за болежка, оток или зачервяване в идващите дни и седмици.
 Официално: Китай заяви за нов гибелен вирус Официално: Китай заяви за нов гибелен вирус
Китайските здравни управляващи публично оповестиха епидемиологичен гърмеж от вируса SFTS /Huaiyangshan banyangvirus/, който се предава посредством кърлежи,...
По-сложна е обстановката, в която не знаете, че сте ухапан, или унищожавате кърлеж, като го размажете. При попадане на пръски от него в очите ви, болестта е повече от допустима.
Лаймската болест е най-разпространеното заболяване, пренасяно от кърлежите в България, и е евентуално животозастрашаващо положение. Разпознаването на признаците ѝ избавя живот. Болестта протича на няколко стадия, имитирайки редица други болести, заради което постоянно се бърка с редица други диагнози и остава неразпозната. В началото до месец след контакта може да почувствате мускулни и ставни болки, температура, главоболие, които имитират простуда или грип. Тези признаци отшумяват, само че причинителят е в тялото и продължава да основава проблеми. През втория стадий, който е допустимо да се развие и месеци след заразяването, може да страдате от световъртеж, радикулит, менингит, ставни възпаления, конюнктивит, сърцетуптене или нарушавания на сърдечния темп. Останало неразпознато и нелекувано, болестта продължава своето настъпление в тялото към третия стадий, който може да настъпи години след захапване, заради което рядко ще се сетите и ще го свържете с него. През третия стадий може да страдате от необратими кожни промени, мускулна уязвимост, имитираща тежки неврологични заболявания, недоразвитост на зрителния нерв, тежки провали на ставите. Ако заболяването не бъде хваната на време и не се приложи лекуване, което е антибиотично, изходът е съдбовен. Това постанова извънредно деликатен метод и следене след захапване от кърлеж за поява на зачервяване в мястото на закрепянето му, което е съображение да се смята, че има болестно положение, както и взимане на профилактични ограничения за недопускане на захапване от кърлеж.
Как да се предпазите?
-  Бъдете деликатни в затревени места и паркове, които не са обработени против кърлежи, не ходете с разголени крайници там и подробно огледайте тялото си незабавно, щом се приберете.
 Как да извадим кърлеж бързо и елементарно (ВИДЕО) Как да извадим кърлеж бързо и елементарно (ВИДЕО)
В рaзгaрa нa лятoтo, вce пoвeчe врeмe прeкaрвaмe нaвън, cрeд прирoдaтa. Ocвeн приятнo oбaчe, тoвa мoжe дa e и oпacнo. Eднa oт ocнoвнитe...
-  Предпочитайте светлите облекла, затворени до глезените, и високи обувки при разходка измежду природата. Дрехите ще основат бариера пред кърлежите, а светлият им цвят ще ви помогне бързо да забележите нашественика.
-  Използвайте репеленти, с цел да ги отблъснете.
Ако въпреки всичко забележите кърлеж, впит в тялото ви, неотложно потърсете лекарска помощ за изваждането му. Практиката да се маже мястото с олио и други средства и да се изважда независимо е рискова, тъй като основава предпоставки намазаният кърлеж да изпусне още повече вирусен или бактериален товар от пренасяната болест в тялото ви. Специализираната здравна интервенция е най-хубавият избор.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР