С приближаването на президентските избори в САЩ, които ще се

...
С приближаването на президентските избори в САЩ, които ще се
Коментари Харесай

Стар ли е Байдън за втори мандат?

С приближаването на президентските избори в Съединени американски щати, които ще се проведат идната година, и предстоящото оповестяване на началото на акцията на Джо Байдън за преизбирането му, публичният спор за възрастта на американския президент още веднъж е в ход.

Само към половината от последователите на Демократическата партия считат, че Байдън би трябвало още веднъж да взе участие във вота за държавен глава, демонстрират резултатите от проучване на публичното мнение на Асошиейтед прес, които бяха оповестени в петък.

Същевременно множеството от респондентите, изразили тази позиция, споделят, че в случай че се кандидатира, евентуално ще го поддържат.

Проучването на Центъра за проучване на публичните връзки на Асошиейтед прес (AP – NORC) сочи, че като цяло 26% от американците желаят Байдън да се кандидатира още веднъж. Това съставлява  лек растеж по отношение на януари, когато този дял възлизаше на 22%. 

Привържениците на Демократическата партия, които декларират, че желаят той да взе участие в изборите, са 47 %. Това също е лек растеж по отношение на резултатите от януари, когато този дял възлизаше на едвам 37 %.



Колебанията измежду електората на Демократическата партия се следи в миг, в който Байдън се готви публично да разгласи акцията си за преизбиране през 2024 година, отбелязва АП. Очаква се това да се случи във вторник (25 април), само че към момента не е взето дефинитивно решение.

Въпреки нежеланието на доста демократи Байдън да се кандидатира за още един мандат, 78% от тях споделят, че утвърждават дейностите му на президент. А общо 81% от симпатизантите на Демократическата партия споделят, че най-малко евентуално биха подкрепили Байдън на общи избори, в случай че той е претендентът - 41% споделят, че несъмнено биха го подкрепили, а 40% - че евентуално биха го създали.

Притесненията по отношение на възрастта, както във връзка с годността за заемане на длъжността, по този начин и по повод въпроса дали е в крайник с времето, са основателни и самият Байдън го призна през февруари в изявление за Ей Би Си Нюз, пише в. " Ню Йорк таймс “. Стандартната му имитация, повторена няколко пъти в това изявление, бе: " Единственото, което мога да кажа, е: " единствено гледайте ".  



Но Байдън даде на гласоподавателите доста малко благоприятни условия да създадат тъкмо това - да го следят, а отводът му да поддържа връзка с обществеността постоянно повдига въпроси към възрастта и здравето му.

Обичайният способ на Белия дом за демонстриране на майсторството на американския държавен глава е да му се даде естрада пред медиите и да дава отговор на сложни журналистически въпроса, само че Байдън не се е възползвал от тази опция, както заяви " Таймс " в петък. Той е провел по-малко конференции и изявленията, в сравнение с множеството от  предшествениците му. От 1923 година насам единствено Ричард Никсън и Роналд Рейгън месечно са отговаряли на по-малко въпроси на публицисти и сдържаността на Байдън откри благоприятни условия пред критиците му.



Откакто Байдън встъпи в служба, американската стопанската система сътвори 12,6 милиона работни места, инфлацията се намали и също така той подписа значими закони за битка с изменението на климата, за възстановяване на достъпа до опазване на здравето и за вложения в производството и инфраструктурата. Той се опълчи на разрушителната акция на Русия в Украйна и активизира Запада на страната на Украйна, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ".

Външната политика на Байдън обаче имаше и своите недостатъци, даже и " провали ", смята в. " Ню Йорк пост “.

Китайският президент Си Цзинпин предишния месец се срещна с съветския президент Владимир Путин в Москва, което демонстрира, че Пекин се усеща все по-комфортно като състезател на международната сцена, поради все по-слабото наличие на Вашингтон, разяснява изданието. 



" Освен че Белият дом няма жизнеспособна тактика, с която да спре Китай, застаряващият американски президент към момента се колебае във връзка с войната в Украйна, придържайки се към метод, който не дава на украинските ни съдружници ясно преимущество. Уви, това не е изненада. Помислете за шокиращата дипломатическа договорка сред Саудитска Арабия и Иран, която беше подписана с посредничеството на Китай “, написа още " Ню Йорк пост “, като отбелязва, че това е голям триумф за Пекин.

" И въпреки всичко неуспехите на Байдън във външната политика, изключително в Близкия изток, започнаха още преди той да встъпи в служба. По време на предизборната акция той разгласи желанието си да сложи саудитците настрани, като съобщи, че ще трансформира кралството в " парий ". Встъпвайки в служба, той се стремеше към по-тесни връзки с Иран, като правеше всичко допустимо да съживи пагубното нуклеарно съглашение на Обама “, напомня американското издание.



" Обществото схваща това, което  Байдън явно не желае да признае - избирането на осемгодишен човек в явен крах за още четири години може да бъде историческа неточност ", съобщи в петък в  " Уолстрийт джърнъл “ във връзка анкетата на АП. 

" Да се желае от страната да се избере човек, който е на 80 години и чийто втори мандат ще завърши, когато той е на 86 години, е рисковано деяние, което граничи с нарцисизъм ", добавя изданието. 

Байдън ще би трябвало да прояви твърда експлицитна убеденост пред гласоподавателите. Много от тях са виждали по какъв начин положението на техни родственици бързо се утежнява, откакто навършат 80 години. Американците наблюдават какво ще каже и направи Байдън, тъкмо както той ги прикани да вършат, заключава " Ню Йорк таймс “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР