С президентски указ Русия продава акции на германската Винтершал“ и

...
С президентски указ Русия продава акции на германската Винтершал“ и
Коментари Харесай

Русия деликатно отпрати германците от газовите находища

С президентски декрет Русия продава акции на немската „ Винтершал “ и австрийската ОМВ в взаимни индустриални планове с „ Газпром “. Те не можаха да изоставен Русия сами. Какво ще стане с парите, получени за активите и каква е мекотата на нашия метод за разлика от европейския?

Руският президент подписа укази, с които лишава немската компания „ Винтершал “ и австрийската ОМВ от дяловете им в редица взаимни предприятия с „ Газпром “.

Западът може да стартира да упреква Русия за строгата национализация на активите на непознати компании в Русия. Но в реалност всъщност приказваме за заледяване на приходите от продажбата на дялове на задгранични компании в съветски активи в специфични сметки. Важна специфичност: не е допустимо да се изтеглят пари, които са в тези сметки от Русия.

С други думи, Русия принуждава немски и австрийски компании да продадат дяловете си в съветски взаимни предприятия с „ Газпром “, само че не ги национализира. Законово парите от продажбата ще продължат да принадлежат на задгранични сътрудници, само че на процедура те не могат да ги употребяват или да ги изтеглят от Русия.

Това всъщност припомня замразяването на съветските златни и валутни запаси от непознати страни в техните сметки, когато парите са наши, само че ние не можем да се разпореждаме с тях. „ Винтершал “ и ОМВ ще имат огледална обстановка: парите за акциите им ще бъдат по сметката, само че те няма да имат достъп до нея. Единствената разлика е, че златните и валутните запаси в началото са били в сметките в парично изражение, а Русия ще би трябвало да трансферира дяловете на чужденците в рубли и да сложи тези рубли в специфична сметка.

В реалност, в случай че погледнете какво вършат европейските страни с съветски дялове в взаимни предприятия и съветски „ дъщерни компании “ на тяхна територия, ще стане ясно, че Русия работи оптимално лоялно към своите западни сътрудници в тези условия.

„ Разбира се, че ще бъдем упрекнати, че сякаш сме крадци и национализираме имущество, само че в това отношение имаме какво да отговорим. Защото Европа просто национализира нашите активи. Миналата година Германия национализира основното дъщерно сдружение на „ Газпром “ – „ Газпром Германия “, което притежаваше всички останали структури на „ Газпром “ в Европа. Те не са платили нищо на „ Газпром “ и даже не е имало преводи на пари за актива към сметка вид С. Ние третираме непознатите активи доста по-снизходително, в сравнение с те нашите “, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет. към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Особено „ жестока “ е Полша, която национализира акциите на съвсем всички съветски компании на своя територия. Така Полша национализира каузи на " Газпром " в компанията, която ръководи газопровода " Ямал-Европа ", както и активите на " Новатек " - а това даже не е държавна, а частна компания, показва Юшков. Точно като съветския производител на торове „ Акрон “, който също загуби активите си в Полша.

„ За разлика от Европейски Съюз с изземване на активи посредством национализация, в Русия, в противен случай, никой не лишава активи, разрешават на чужденци, в случай че има интерес, да излязат от активи, като ги продадат с отстъпка и получат пари “, показва Александър Тимофеев, доцент от катедрата по информатика на Руския стопански университет „ Плеханов. “

Какво притежаваха „ Винтершал “ и ОМВ дружно с „ Газпром “ и за какво, за разлика от други компании, не излязоха от съветския бизнес за две години и би трябвало да им се „ помогне “? А западните сътрудници непосредствено споделиха, че повече няма да влагат в Русия и обмислят да продадат дяловете си и да изоставен бизнеса си.

Говорим за три взаимни предприятия сред „ Газпром “ и „ Винтершал “ и ОМВ. Първо, това е взаимното създаване на Южно-Руското находище за петрол, газ и кондензат (германците и австрийците имат общо 60%). Второ, това е взаимното създаване на няколко региона на Уренгойското находище.

Според постановлението държавното управление ще сътвори съветска компания, към които ще бъдат трансферирани всички права и отговорности във връзка с тези площи и търговия. Акциите в новите компании ще бъдат оценени и препоръчани за закупуване на СОГАЗ и „ Маркет Технолоджис “ на пазарна стойност. Тимофеев допуска, че най-вероятно активите ще продължат да се купуват от трети страни, да вземем за пример азиатски сътрудници.

За задграничните сътрудници това бяха доста печеливши планове, защото те имаха специфична финансова скица за създаването на тези залежи. Германски и австрийски компании продаваха газ от съветски залежи на „ Газпром “ с надценка и по този метод получаваха свръхпечалби в интерес на своите европейски притежатели.

Газпром се съгласи на такава договорка в подмяна на приемане на технологии за работа с трудноизвличаеми залежи. В резултат на това тези технологии бяха сполучливо усвоени от Русия, тъй че всеки сътрудник към този момент получи това, което искаше от това съдействие. Разбира се, германците и австрийците биха желали да продължат да получават облаги от продажбата на съветски газ на „ Газпром “ на явно по-висока цена, само че те бяха лишени от това още през 2022 година

След като „ Северен поток-1 „ беше взривен и като цяло експортните благоприятни условия на „ Газпром “ за Европа понижиха, финансовата скица беше поправена: беше избрана оптималната цена, на която може да се продава газът от тези залежи. Чужденците изгубиха свръхпечалбите си, от което бяха доста афектирани. „ Винтершал “ даже съумя да подаде молба за обезщетение до немското държавно управление.

Въпреки това германците и австрийците даже по-късно не напуснаха Русия и не се отдръпнаха от взаимното дружество с „ Газпром “. Защо не го направиха от две години? Юшков счита, че те евентуално са считали, че няма смисъл да се занимават и да продават акциите си, по-добре е да „ се изчакат “.

„ Сделката би трябвало да бъде контрактувана, само че парите за нея ще останат в Русия. В същото време никой на Запад не се ядосва изключително от обстоятелството, че активите останаха в Русия, защото първият прочувствен интервал, когато непрестанно се искаше отвод от Русия, мина през 2022 година Те не могат да получават пари за настояща активност, защото дивиденти към задгранични компании от другарски страни също са блокирани в сметки C. Ако съумеят да изчакат момента, когато всичко се оправи: насъбраните дивиденти ще бъдат върнати и ще бъде допустимо да продайте каузи без проблеми. Затова логиката на чужденците беше следната: седнете и не клатете лодката “, споделя специалистът на ФНЕС.

Други чужденци от дълго време са се изтеглили от съветските петролни и газови активи без никакви напомняния.

Държавата се намеси единствено в обстановката със „ Сахалин-2 “, където действаха съглашения за систематизиране на продукцията. Тук беше употребена сходна скица, само че с някои разлики. Първата разлика е, че операторската компания „ Сахалин-2 “, беше част от задгранична пълномощия на Бермудите и трябваше да бъде трансферирана под съветска пълномощия и записана в компанията „ Сахалин Енерджи “ в Южно-Сахалинск.

Втората разлика е, че задграничните акционери бяха помолени да отговорят дали желаят да запазят дяловете си в новото сдружение или желаят да получат пари за тях. Японските компании „ Мицуй “ (12,5%) и „ Мицубиши “ (10%) се съгласиха да изоставен дяловете си, само че „ Шел “ се отхвърли от своя дял от съвсем 27,5%. В обстановката със взаимното дружество с „ Газпром “ няма потребност да се трансферира нищо под съветска пълномощия и задграничните акционери не са били питани дали желаят да запазят каузи, те не са имали избор, отбелязва Юшков.

Но във всички тези обстановки делът се продава, а приходите остават в съветски сметки. „ Парите и на двете места остават непознати, само че не могат да бъдат трансферирани към непозната пълномощия, т.е. изтеглени от Русия. И в двата случая тези пари ще бъдат кредитирани в съветски сметки, само че самите чужденци няма да могат да ги ръководят “, отбелязва Игор Юшков.

Не е ясно при какви условия тези пари ще могат да се трансферират в чужбина. Възможно е тези замразени парични активи да играят роля в бъдещи договаряния за продан на замразени съветски активи в чужбина.

Като цяло издаването на президентския декрет сега може да се изясни с приемането на 12-ия пакет от наказания на Европейски Съюз. „ Най-вероятно това е отговорът на Русия на 12-ия пакет от наказания на Европейски Съюз. Освен това в този пакет европейците започнаха да включват инструмент за конфискация на съветски активи. Засега не се приказва за изземване, само че те стартират да слагат правната основа, която ще им разреши да изземат, т.е. не просто да арестуват, а да станат благосъстоятелност на съветски финансови активи “, не изключва опцията Игор Юшков.

„ Въвеждането на нови наказания не оставя вяра, че Европейски Съюз ще резервира напълно „ съветската “ благосъстоятелност и най-вероятно част от активите или просто ще бъдат иззети или национализирани, или ще бъдат продадени “, заключава Тимофеев.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР