С пресни ягоди и череши посрещнаха днес министъра на транспорта

...
С пресни ягоди и череши посрещнаха днес министъра на транспорта
Коментари Харесай

Посрещнахме двама министри в царската чакалня на гарата

С пресни ягоди и череши посрещнаха през днешния ден министъра на превоза Ивайло Московски във възобновената Царска чакалня на Централна гара в Пловдив, а министърът на вътрешните работи Валентин Радев не се стърпя и седна да опитва царските кресла. Видът на помещението е възобновен по остарели планове и фотоси, които концесионерът на  гаровия комплекс издирил чак във Виена. Да се върне тогавашният му тип се оказало голямо предизвикателство за майстори и реставратори, защото през годините цялата царска чакалня е била боядисана с блажна багра.

Двамата министри дойдоха в Пловдив, с цел да инспектират ремонта на Централна гара, която е възобновена в достоверния си тип от началото на ХХ век.

Първо Московски и Радев  влязоха в пункта с стеснен достъп, откъдето се прави видеонаблюдение – два монитора излъчват в действително време картина от надлежно 30 и още 16 точки на територията на комплекса. Министрите прекосиха чакалнята, разгледаха галерия със фрагменти на комплекса от преди и в този момент, попитаха служителките зад гишетата дали са комфортни работните им места и направиха обход извън около първи гаров коловоз.  По време на разходката узнаха, че всички орнаменти на фасадата са непокътнати, а полилеите вътре са реставрирани в Англия.

„ Това е културно-исторически монумент в страната, оптимално добре възобновен. За нас е един добър образец за публично-частно партньорство ”, изрази утвърждението си министърът на превоза и напомни, че страната е отдала гарата с прилежащата инфраструктура на концесия.  Той благодари на концесионера, че си съблюдава уговорките. Трябва да извърши вложения от 12 млн., към 7 към този момент са вложени.  Само реставрацията лишила 2,8 млн. лв..

„ Гражданите получават добре възобновена и рехабилитирана инфраструктура. Изключително прелестно е да се възвръщат същински неща, градени през 1913 година Много съм впечатлен -  добави Московски. - Гарата в миналото е правена от виенски архитекти. Запазени са оптимално стоманените структури, възстановени  са покриви. Направена е Царската чакалня. Не единствено жителите, а всички, които пътуват и минават през града, ще могат да се радват на това. В множеството европейски градове гарите са културно-историческо завещание и се радваме този план да се развива по този метод ”.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев пък похвали системата за сигурност и си напомни младежките години. „ Тук съм почнал службата си като боен – 2 години пътувах от тая гара до Козарско с влакче. През годините гарата е западнала – по този начин е била обслужвана. Сега виждам тази хубост ”, сподели той. И благодари, че видеонаблюдението е направено и харизано. „ Направили сме връзка, имаме петима индивида, които работят тук. Видими са всички закононарушения на автогарата, гарата и подлезите. Ако някой е решил да престъпва разпоредбите, не тук! Някъде на друго място ”, предизвести Радев. И се пошегува, че в случай че има такива случаи, и тези места ще бъдат дадени на същия концесионер, с цел да оправи и тях.

Министърът на превоза добави, че Национална компания „ Железопътна инфраструктура ”  към този момент е на финала на подготовката на фаза 1 от плана за жп възел Пловдив. Той е по-сложен като осъществяване и касае коловозната инфраструктура. „ Най-важното за жителите на Пловдив е да знаят, че планува покачване на цялостното равнище на коловозите и нова опция за прекосяване. След няколко години ще има облекчение - вместо да се минава по надлеза, ще има път под гарата за хора и коли. Колегите да избрали технология, която да не затруднява действието на целия превоз ”, изясни Московски. Целят план е за 100 млн. лв..

Премиерът Бойко Борисов пропусна обиколката на Централна гара, само че се причисли в крачка към двамата си сътрудници и тримата се насочиха да ревизират по какъв начин върви ремонтът на Асеновградско шосе.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР