С премиера на романа Времеубежище на Георги Господинов Нюйоркската публична

...
С премиера на романа Времеубежище на Георги Господинов Нюйоркската публична
Коментари Харесай

Нюйоркската библиотека дава старт на литературния сезон с български роман


С премиера на романа " Времеубежище " на Георги Господинов Нюйоркската обществена библиотека открива новия си книжовен сезон, заяви българското издателство на създателя " Жанет 45 ".

На 7 септември от 18.00 часа в културната институция в американския град ще се организира полемика с Георги Господинов, а незабавно след него в литературната стратегия е присъединяване на нобеловия лауреат от предходната година Абдулразак Гурна.

През 2017 година българският публицист завоюва едногодишен престой в влиятелния " Кулман център " на Нюйоркската библиотека, събиращ откриватели и писатели от целия свят. Тъкмо там Господинов стартира работата си по " Времеубежище ", напомня " Дневник ". 

През пролетта на тази година романът беше публикуван в Съединени американски щати от издателство Liveright в превод на Анжела Родел.

" Докосващ и образован ", писа за книгата " Ню Йорк Таймс " в огромна критика, а " Ню Йоркър " означи: " Господинов написа хитроумно, притегляйки внимание върху насилието, което предишното упражнява върху сегашното. " Британският " Гардиън " пък избра българския разказ за книга на седмицата.

Дискусията върху " Времеубежище " в Нюйоркската библиотека ще бъде водена от проф. Валентина Измирлиева, дълготраен професор в Колумбийския университет и медиевист. Нюйоркската обществена библиотека е една от четирите най-големи в света с над 53 милиона книги, трансформирала се от дълго време в една от най-важните културни институции в Съединени американски щати.

Другата вест от Америка е, че тази година Георги Господинов е определен за гост-писател на института " Хариман " към Колумбийския университет. В рамките на месец той ще води семинар в един от най-престижните университети, част от така наречен Бръшлянова лига.

Следващата опция за среща с Господинов в Ню Йорк е на 2 октомври на Бруклинския книжовен фестивал, където писателят ще се включи в полемика, отдадена на паметта и времето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР