С премиера Денков говорихме основно за зеления преход. Оценяваме, че

...
С премиера Денков говорихме основно за зеления преход. Оценяваме, че
Коментари Харесай

Денков: Резултатите на качеството на въздуха у нас се подобряват

" С премиера Денков говорихме главно за зеления преход. Оценяваме, че България осъзнава значимостта на Зелената договорка. Това е една опция за прогрес от който България и нейните жители могат да се възползват ". Това съобщи европейският комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс след срещата си с министър председател Николай Денков.

" Имахме доста стегната, делова и съдържателна среща, в която засегнахме проблемите в тази област като зеленият преход, излъчванията, качеството на въздуха, метода по който се правят оценка локалните налози, свързани с отпадъците и казусът със сметищата. Накратко засегнахме и въпроса с Автомагистрала " Струма ", показа министър председателят. 

“Радвам се да видя напредъка в София по електрификацията на транспортната система. Доволен съм от позицията на премиера и държавното управление на България във връзка с Зеления преход ", уточни еврокомисарят.

“Резултатите се усъвършенстват през последните години и това се дължи на старания за затваряне е на най-замърсяващите топлофикации и електрически мощности. Това е единственият метод, само че с грижа към хората, които работят там ", добави Денков по отношение на качеството на въздуха.

“Не е задоволително положително качеството на въздуха, само че не може да подценяваме, че има усъвършенствания, въпреки и да не е реализирано оптималното равнище. 113 сметища са били закрити и това е доста огромен прогрес ", добави Синкявичюс.

По отношение на Зеления преход министър-председателят напомни: " България към този момент загуби към 200 млн.лв. в края на 2022 година, тъй като не бяха готови териториалните проекти. Когато влязохме в министерството на 6 юни тази година, се оказа, че още веднъж би трябвало да стартираме от нулата във връзка с териториалните проекти, тъй като има избрани стъпки, които трябваше да бъдат извървяни, свързани с упованията на консумация на ток ".

Денков напомни, че се наложи да рестартираме процеса и в доста къси периоди да бъдат готови тези проекти, които не са същите по наличие, като предходната година. Според него най-трудната част е да се стартират договарянията с локалните общности и синдикатите, с цел да се минимизират всички опасности, свързани със обществената цена на зеления преход и също по този начин да се оцени по какъв начин е най-ефективно да се употребяват средствата, които са налице и са доста обилни – над 1,4 млрд.лв. единствено във връзка с справедливия преход.

Критика бе това, че България е последната страна в Европейски Съюз, която има нереформиран метод за пресмятане на такса " боклук "  - съгласно данъчната оценка на парцела, а не по отношение на изхвърляното количество боклуци от семейството.

От думите на министър-председателя стана ясно, че страната ни ще изиска от Европейски Съюз и отплата по фондовете за естествени бедствия, с цел да покрие вредите, нанесени от наводненията по Южното Черноморие. " Няма обаче да се чака окончателното утвърждение от Брюксел, като до тогава ще се работи с бюджетни средства ", увери Денков.

По отношение на завода за акумулатори, Николай Денков сподели, че служебното държавно управление е прекъснало договарянията с компанията, която е показала интерес да влага у нас и в този момент тя ще строи цех в Румъния. " Не сме се отказали от завода за акумулатори. Има договаряния, търсим производители, които, в случай че успеем да ги убедим, ще дойдат в България да създават акумулатори. Дали ще успеем, не знам ", съобщи Денков.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР