С , предложени от Министерството на здравеопазването, броят им ще

...
С , предложени от Министерството на здравеопазването, броят им ще
Коментари Харесай

Броят на ТЕЛК комисиите се увеличава до 110 в цялата страна

С, препоръчани от Министерството на здравеопазването, броят им ще бъде повишен от 70, колкото е в този момент, на 100-110 в цялата страна . Това разяснява на въпрос на News.bg доктор Цветелина Генкова, шеф на дирекция " Защита на правата на пациентите " в здравното ведомство.

Във вторник Националния съвет за тристранно съдействие сред страна, синдикати и бизнес, разиска няколко оферти на Българската социалистическа партия - промени в Кодекса на труда и Кодекса за обществено обезпечаване. Разгледано бе и предлагането на Министерството на здравеопазването в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи.
 Омбудсманът упорства за инспекция на организацията на работа на комисиите за ТЕЛК
Омбудсманът упорства за инспекция на организацията на работа на комисиите за ТЕЛК

Зачестяват сигналите за липса на обикновени условия като столове и скамейки в чакалните

В проектопромените влиза предложение за преизчисляване на пенсиите преди декември 2021 година , както и компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст да бъде обвързано с размера на минималната работна заплата, която от следващата година следва да е 50% от междинната. Предложението на Министерството на здравеопазването пък планува удвояване на броя на медицинските комисии, издаващи ТЕЛК свидетелства , за

" Преизчисляване не съм правила по отношение на концепцията общинските лечебни заведения да отпаднат от наложителното основаване на ТЕЛК, само че при всички случаи от настоящия брой на комисиите от към 70 най-вероятно ще станат към 100-110 при оставане на задължението за университетските и някогашните регионални лечебни заведения ", сподели доктор Генкова минути, откакто тристранката не поддържа концепцията на Министерството на здравеопазването. От там се ангажират да преработят предлагането си, като отпадне задължението всяка общинска болница да открие ТЕЛК комисия. Според синдикатите това би било непостижимо за някои от по-бедните лечебни заведения.
 Новите промени в процедурите за ТЕЛК и НЕЛК
Новите промени в процедурите за ТЕЛК и НЕЛК

Предвижда се ограничение на броя на вероятните случаи, при които НЕЛК може да връща процедурата

Основната цел на измененията - редуциране на периодите за изваждане на удостоверение за неработоспособност и отмерено систематизиране на комисиите на територията на цялата страна.

" Ще се съкратят периодите за издаване на ТЕЛК, тъй като с това ново систематизиране из цялата страна, ще се стремим да създадем отмереност и равномерност в работата им и компенсиране на настоящето закъснение изключително в някои ТЕЛК-ове в страната ", уточни още представителят на Министерство на здравеопазването.
 Цялостна цифровизация на ТЕЛК до май
Цялостна цифровизация на ТЕЛК до май

Обещанието е на служебния министър на здравеопазването
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР