С повишаването на здравните вноски не се прави реформа. Никой

...
С повишаването на здравните вноски не се прави реформа. Никой
Коментари Харесай

Мая Манолова: С повишаването на здравните вноски не се прави реформа

С повишението на здравните вноски не се прави промяна. Никой от нас не е виждал документа на здравния министър, с който ще се прави съответната промяна в опазването на здравето. Всъщност наподобява, че нищо не е ясно. Това показа в утринния блок на Нова телевизия националният омбудсман Мая Манолова.

,,Не виждам никаква поръчка за промени по отношение на цените на медикаментите, връзките сред лекарите и пациентите, за равнищата на подготвеност на медицинските лица. А тази концепция да се събират още веднъж пари от жителите ми се коства като Гражданската отговорност при колите. Не е ясно какво ще получи жителят против тази застраховка. В последна сметка концепцията е нещата в опазването на здравето да станат по-добри, против тая застраховка какво се трансформира действително в системата? На процедура цялата тази неизясненост прави неприятна услуга на здравния министър. Тези клюки основават отрицателна среда. Нещата очевидно не са съгласувани на всички нива'', разяснява Манолова.

,,Разтревожена съм, тъй като имам тъжби от лечебни заведения с натрупави отговорности. Здравния министър би трябвало да предприеме незабавни ограничения, изключително за болничното заведение във Враца. Има неприятно ръководство на болничните заведения като цяло. Наложително е да има смяна в контрола'', уточни още омбудсманът.

,,Гражданите заплащат течовете в системата и нежеланието на институциите да се заемат с проблема'', сподели Манолова по отношение на раздутите сметки за вода.

,,Не за първи път се сблъсквам с този проблем. Във всеки годишен отчет насочвам рекомендации към министерство на енергетиката да се трансформират нещата'', добави тя и съобщи, че има информация, че “Софийска вода” ще направи инспекция по какъв начин са образувани тези сметки.

,,Искам да благодаря на Европейския парламент, който даде значим знак за огромна европейска взаимност по отношение на двойния стандарт при храните. Издадоха рекомендации към Европейската комисия, с които да се промени тази обидна процедура да се оферират храни с по-лошо качество на жителите от Източна Европа. Оптимисът съм, че казусът ще бъде решен. Той е явен, разпознат е и единомислещо евродепутатите желаят да го решат. От две години се занимаваме с този проблем. Очакването на жителите за действителна смяна е в действителност голямо в това отношение. Смятам, че в тази връзка би трябвало да бъде основан и Единен европейски орган за надзор при храните, тъй като контролът е един в Румъния и напълно различен в Словакия например'', заключи националният омбудсман.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР