С повече от 50% поскъпва сиренето и кашкавала, произведено от

...
С повече от 50% поскъпва сиренето и кашкавала, произведено от
Коментари Харесай

Държавната фирма „Ел Би Булгарикум“ вдигна с 50% цената на сиренето и кашкавала

С повече от 50% нараства сиренето и кашкавала, създадено от държавната млечна компания. От сдружението изясняват пред БТВ, че подвигат цените си, тъй като през предходната година били „ голословно ниски “.

Почти през цялата предходна година опаковка от 800 грама кашкавал на „ Ел Би Булгарикум “ във фирмените магазини се продаваше за към 13 лв.. И за броени часове кашкавалът свършваше.

„ Да, това е несъмнено, че сте ги купували на 13 лв.. Въпросът е, че то е излизало на сдружението доста повече от това, което вие сте давали като цена “, изяснява Ивайло Лилов, изпълнителен шеф на „ Ел Би Булгарикум “.

От държавната млечна компания вършат следната сметка: един кг кашкавал се прави от 10 литра мляко, които сдружението купува за 13 лв. с Данък добавена стойност. Така старите цени на кашкавала и сиренето едвам са покривали разноските за млякото, без да се считат останалите – за труд, за ток и за превоз.

„ На процедура от неправилното остойностяване сдружението е губило. Да, фактически това е главният проблем и в случай че беше траяла тази наклонност за още един подобен интервал от една година, сдружението нямаше да може да покрива разноските си “, безапелационен е Лилов.

От една седмица кашкавалът от 800 грама скочи от 13 лв. на 19 лв., а сиренето – от 10 лв. към този момент е 16 лв. за 800 грама. Това провокира отвращение измежду част от клиентите, само че от сдружението твърдят, че даже след нарастването цените на продуктите им отново са по-ниски спрямо януари предходната година и то без да се регистрира насъбраната инфлация.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР