С постановления на петима прокурори от Апелативна прокуратура - София

...
С постановления на петима прокурори от Апелативна прокуратура - София
Коментари Харесай

Направиха отвод на прокурорите от СГП, държали дела на трупчета

С постановления на петима прокурори от Апелативна прокуратура - София (АП - София) е изработен отказ на прокурорите от Софийска градска прокуратура Иван Първанов и Стефан Христов от следените от тях досъдебни производства. Това оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Постановленията са по отношение на формирани дисциплинарни производства по отношение на двамата магистрати за позволени съществени нарушавания в срочността и ритмичността по водени от тях досъдебни производства. По делата са открити нарушавания по член 307, алинея 3, т. 2 от Закона за правосъдната власт - деяние или безучастие, довело до закъснение на досъдебните производства.

На административния началник на СГП е подредено да се дефинират нови екипи от прокурори на правилото на инцидентния асортимент. След запознаване със събраните досега доказателства те следва да изготвят следствено-календарен проект за идните процесуално-следствени дейности по всяко едно от делата с оглед срочното им привършване.

Във връзка с откритите нарушавания в срочността и ритмичността на осъществените процесуално-следствени дейности следва новоизбраните наблюдаващи прокурори да извършат преценка по отношение на съществуване на учредения за отказ на проверяващите органи по всяко едно от делата.

Апелативната прокуратура показва в отчета си и аргументите за забавянето на производствата, следени от Иван Първанов и Стефан Христов.

Обвинител номер едно желае доклад на аргументите за закъснение на делата

При един от случаите с разпореждане от 30.08.2022г. е предоставено следствие на следовател от СО-СГП. През интервал от 10 месеца за времето от 01.09.2022г. до края на м. юни 2023 година от наблюдаващия прокурор само е направено разпореждане от 17.11.2022г., с което е оставена без почитание подадената молба от бранителя на обвинения за изменение на Министерство на народната отбрана от " Гаранция в пари " в " Подписка " и за анулация на наложената възбрана за овакантяване рамките на страната, както е направено и писмо от 29.03.2023г. по отношение на подадена молба от бранителя на обвинения за даване на информация, нужна по заведено дело във Върховен административен съд.

При различен случай основнава причина за закъснение на следствието е неиздирването на обвинени, укрил се след освобождението му от съда, с цел да бъде направена назначената по делото сложна правосъдно психиатрична и психична експертиза.

Срокът за следствие е удължаван със задна дата. Извършените процесуално следствени дейности се осъществени в голословно дълги интервали.

Най- фрапиращият случай за това е, че на 12.11.2020 година Апелативният профилиран съд е отменил взетата мярка за неотклонение по отношение на обвинения и е прекратил производството, заради зародили подозрения по отношение на вменяемостта на обвиненото лице. Експертиза за определяне на това събитие е назначена на 04.02.2022 година, т.е. 1 година и 3 месеца по- късно, а правенето на самата експертиза е осъществено след още 1 година и 4 месеца.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР