С последно поколение операционен микроскоп с робот разполага клиниката по

...
С последно поколение операционен микроскоп с робот разполага клиниката по
Коментари Харесай

Варненска болница се похвали с единствен по рода си операционен микроскоп

С последно потомство операционен микроскоп с робот разполага клиниката по неврохирургия във варненската университетска болница " Св. Марина “, оповестиха от лечебното заведение. Това е първата и единствена към този момент болница в България, която е оборудвана с най-хубавия, създаван досега, неврохирургичен операционен микроскоп от най-голям клас с робот и сложна система за 3D визуализация. Новото високотехнологично здравно съоръжение е предопределено напълно за неврохирургични интервенции и пациентите на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна имат опция да получат най-хубавото лекуване с инсталация на международно равнище.

" Този финален модел профилирана система за визуализация е приет за флагмана на операционните микроскопи в неврохирургията и се употребява от водещите интернационалните клиники ", изясни проф. Явор Енчев, началник на клиниката по неврохирургия в УМБАЛ " Св. Марина " във Варна. Първият сходен микроскоп в България е инвестиция на Медицински университет " Проф. доктор Параскев Стоянов “ – Варна и с новата инсталация към този момент са осъществени първите хирургични интервенции от проф. Енчев и неговия екип.

Новият неврохирургичен операционен микроскоп е мултифункционална система, която включва операционен микроскоп, робот, ендоскоп и голям брой спомагателни варианти и надгражда опциите на предходния модел с повече от 100 нови и спомагателни функционалности. Основните преимущества са, че дава опция за по-голяма точност и повече сигурност за пациента по време на интервенция. Специализираната здравна техника е модифицирана в 3 посоки – роботика, операционен микроскоп с опция за следена хибридна визуализация и кево-устройство за детайлна ревизия. " Микроскопът може да фиксира тъкмо избрана зона на оперативното поле, да " кръжи “ към нея с най-малко трептения, да я държи на фокус и тя да бъде инспектирана без да се губи качеството на облика. При комплицирани интервенции или при аневризми с кръвоизлив, при които оперативното поле най-често е невидимо, апаратурата може да запамети няколко позиции и по този начин хирургът да дефинира най-хубавата от тях за съответната намеса., акцентира проф. Енчев.

Микроскопът е напълно съчетаем с модерната невронавигация, с която към този момент е оборудвана Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна “. Хирургът може да избере да следи посредством окулярите операционното поле или да работи единствено с мониторите, употребявайки специфични 3D очила. Апаратурата разполага и с Кево-устройство - анатомичен ендоскоп за микроинспекция, с който може " да се огледа зад ъгъла “ и да се направи оглед и на най-трудно наличните места - да вземем за пример при краниална или спинална хирургия ", добави още проф. Енчев. С новата инсталация може да се прави и флуоресцентна видео ангиография, посредством която кръвният ток се наблюдава в действително време благодарение на багрило.

Интервенцията дава опция за изключителна точност при лекуване на болести на съдовете на мозъка, като мозъчни аневризми, артериовенозни малформации и други

" На процедура ние разполагаме с един галактически транспортен съд в региона на неврохирургията “, направи съпоставяне проф. Енчев и акцентира, че новата профилираната техника разрешава към нея да бъдат интегрирани всички съществуващи софтуерни благоприятни условия и решения – като невронавигация, невроендоксоп и други Новият действен микроскоп е предопределен както за работата на експертите в Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна, по този начин и за образованието на студенти, докторанти и специализанти в Катедрата по неврохирургия и УНГ заболявания в МУ-Варна.

Следвайки максимата, че смяната на резултатите и подобряването на клиничния излаз за всеки един медицински случай може да стане и с помощта на актуалната високоспециализирана здравна инсталация, УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна продължава развиването си като най-високотехнологичната университетска болница в България, непрестанно повишавайки качеството на предлаганото профилирано лекуване на своите пациенти с инсталация на международно равнище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР