С последния транш от близо 120 млн. лева, чрез преструктуриране

...
С последния транш от близо 120 млн. лева, чрез преструктуриране
Коментари Харесай

Големите болници и лаборатории, които спечелиха най-много от...

С последния транш от близо 120 млн. лв., посредством преструктуриране на разноски в бюджета от страна на Министерството на финансите, спомагателните средства за битка с пандемията към този момент минават 2 милиарда лв. от началото на предходната година. Всички те отиват предпочитано в медицинския бранш.

Проверка на " Марица " сподели, че в лечебните заведения в Пловдив и страната, в които има разкрити коронавирус отделения, 2020 година е била една от най-печелившите във финансов проект. Средното нарастване на приходите на здравните заведения е сред 10 и 35 % по отношение на миналата година.

Това обаче не важи за по-малките лечебни заведения, както и тези лечебни центрове, които не работят с коронавирус пациенти. Те всеобщо бележат спад в приходите за миналата и тази година спрямо 2018 и 2019 година. Най-сериозен скок в прихода пък осъществят контрагентите отвън болничната помощ. С най-впечатляващ скок са лабораториите поради големия напор от ежедневни проби. Повишени обороти регистрират и търговците на медикаменти и персонални защитни средства както на едро, по този начин и на дребно, въпреки при множеството от тях нарастването да е минимално и да е за сметка на останалите продукти.

Четири от лечебните заведения в Пловдив бележат най-сериозен процентен растеж в приходите си през 2020 година Това са трите най-големи лечебни заведения под тепетата (всяко едно от които има разкрито коронавирус поделение или интензивно работи със инфектирани пациенти). Най-сериозен е растежът при МБАЛ „ Свети Мина ", където приходите за 2020 година (4,7 млн. лева) са с 27% повече спрямо миналата година. УМБАЛ " Свети Георги ", която значително изнася главната тежест от пандемията в Пловдив и района, пък бележи растеж с 10.5% - от 131,3 млн. лв. през 2019 година до 145,1 млн. лв. през 2020 година.

Другите две лечебни заведения със сериозен растеж са частните лечебни заведения „ Каспела” и " Пълмед ". „ Първата подвига оборота с близо 12,5% - от 29,1 млн. лв. през 2019 година до 32,7 млн. лв. за миналата година.

" Пълмед " е осъществила 78,2 млн. лв. доходи през миналата година, което е с 8,3 млн. лв. повече (или близо 12%) по отношение на миналата.

Всички останали лечебни заведения и здравни заведения в Пловдив обаче губят пари поради пандемията. Единствено УМБАЛ " Еврохоспитал " съумява да задържи равнищата на оборотите си съвсем непроменени - 15 млн. лв. доход за 2019 година и леко нарастване, до 15,2 млн. лв., през идната година. Надолу обаче са МБАЛ " Света Каридад " с близо 1,6 млн. лв. по-малко, както и МБАЛ ”Св. Пантелеймон " с 1,4 млн. лв. недостиг в приходите. УМБАЛ „ Пловдив “ също търпи загуби в годината на коронавирус от малко над 2,2 млн. лв..

Много по-сериозни са приходите на лабораториите. Отчетът при тях обаче е доста по-труден, защото множеството от тях са търговски сдружения и не водят отчетност към здравното министерство. Впечатление прави, че съвсем всички лаборатории, които оперират в Пловдив, към момента не са оповестили годишните си доклади в Търговския указател, както и оборотите си през последната година. В сходна обстановка са " Бодимед " и " Писанец " - две от най-големите и оборотни лаборатории в Пловдив. Според източници на " Марица " огромните вериги осъществят с към 40-50% повече доходи от старта на пандемията.

От наличните данни за няколко от по-малките лаборатории обаче е видно, че скокът в бранша е повече от сериозен. " Кандиларов " (с два обекта в Пловдив и още няколко в страната) осъществя 5,6 млн. през 2019 година и 7,8 млн. през 2020 година, или с 40% повече доходи. Друга верига с обекти в Пловдив - " Синево ", пък скача от 2,9 млн. лв. до 4,4 млн. за година (ръст от 34%).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР